Balint Pastor predstavio rezultate rada gradske vlasti u proteklih godinu dana: Stvorene zdrave osnove za buduće investicije

Balint Pastor predstavio rezultate rada gradske vlasti u proteklih godinu dana: Stvorene zdrave osnove za buduće investicije

Balint Pastor, foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

21.08.2021

Kategorija: Subotica

Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor predstavio je danas rezultate rada gradske vlasti koja je formirana pre tačno godinu dana, nakon izbora na kojima je SVM duplirao broj osvojenih glasova i broj mandata u lokalnom parlamentu u odnosu na izbore održane 2016.

On je na početku izlaganja istakao tri cilja SVM-a: prvi je zaštita i očuvanje starog sjaja Subotice, drugi je razvoj prirodnih i turističkih kapaciteta Palića, a treći je razvoj mesnih zajednica, kako gradskih, tako i  prigradskih naselja.

„Što se tiče prvog prioriteta, zaštite Subotice u građevinskom, arhitektonskom smislu, mislim da je značajno što je obustavljeno usvajanje PDR-a za Zonu II tokom marta meseca. To smo mi inicirali, to su građani podržali, i koalicioni partneri, i zahvaljujući tome smo stvorili šansu da se izradi novi plan koji će biti izbalansiran, koji će omogućiti razvoj, izgradnju, ali koji će u potpunosti služiti kao pravna osnova zaštite stare Subotice u arhitektonskom smislu i naših komparativnih prednosti“, rekao je Pastor predstavljajući rezultate rada gradske vlasti čiji je SVM jedan od dva stožera.

Za rekonstrukciju fasade Gradske biblioteke, istakao je dalje Balint Pastor, iz republičkih izvora je obezbeđeno 18 miliona dinara, dok je 600 hiljada evra Vlada Mađarske opredelila za izgradnju nove čitaonice kao sastavnog dela ove kulturne ustanove.

Takođe zahvaljujući donaciji Vlade Mađarske, obnovljene su orgulje Sinagoge u vrednosti od 20,7 miliona dinara, čime se u potpunosti završava rekonstrukcija ovog objekta, naglasio je Pastor.

Kao rezultat rada gradske vlasti u prethodnih godinu dana, on je istakao i postavljenje skulpture Biro Karolja, nekadašnjeg gradonačelnika koji je izgradio najbitnije zgrade u Subotici i na Paliću, te informativnih tabli u čast Lajoša Vermeša na šetalištu na Paliću.

„Što se tiče planova za budućnost, zaštita i očuvanje objekata u centru grada je cilj koji mora da bude beskompromisne prirode. Svugde se čuva gradsko jezgro, svugde se čuvaju vrednosti, trudićemo se da tako bude i u Subotici. Smatramo bitnim investiciono održavanje objekta Gradske kuće i rekonstrukciju zgrade u Ulici braće Radić br. 7, gde je nekadašnji gradonačelnik Biro živeo“, rekao je Pastor.

U domenu razvijanja prirodnih i turističkih kapaciteta Palića, kao drugog cilja SVM-a, završava se projekat „Ekolakus“, čija suština je u merama zaštite Palićkog i Ludaškog jezera: izgrađeno je 22 kilometra kanalizacione mreže na Paliću, stavljena je u funkciju i crpna stanica, zahvaljujući čemu se više ne zagađuje jezero, formiran je zaštitni pojas oko jezera i sprovedene su mere vezano za očuvanje biodiverziteta jezera.

„Ono što građane Subotice, Palića i okolnih naselja sigurno interesuje jeste šta je sa kvalitetom vode jezera. Želeo bih da kažem da sada ne možemo govoriti o nekim spektakularnim rezultatima jer se radi o višedecenijskim problemima, ali smo počeli te probleme da rešavamo. Glavni cilj je saniranje Palićkog jezera, omogućavanje bezbednog kupanja u Palićkom jezeru i zaštita Ludaškog jezera. Zahvaljujući podršci Ministarstva inovacija i tehnološkog razvoja Mađarske, definisane su neophodne mere poboljšanja kvaliteta vode u Palićkom, odnosno Ludaškom jezeru“, rekao je Pastor, dodavši da bi bilo neodgovorno govoriti o rokovima.

Vezano za park Palića, radi se na ostvarenju dva cilja: jedan je očuvanje graditeljskog nasleđa, a drugi je razvijanje turizma.

„Što se tiče akva parka, činimo sve što možemo. Ono što se jasno mora reći – potrošeno je 879 miliona dinara za tu namenu i treba da se potroši još 503 miliona dinara. Ja ne bih na bilo koga da prebacujem krivicu i odgovornost, ali svima je jasno da odgovornost ne leži na sadašnjoj gradskoj vlasti. Sve činimo u interesu toga da se taj projekat što pre završi“, rekao je Pastor, dodajući da se svi preostali radovi mogu završiti za osam meseci ako se nedostajuća sredstva obezbede.

Dalje, radi se na sanaciji zgrade Velike terase koja je oštećena u nevremenu, izmeštanju avantura parka sa neadekvatne lokacije, te izgradnji parkirališta u ulici Jožefa Hegediša, a kao novinu Pastor je istakao i pokretanje novog sadržaja – letnjih koncerata u Muzičkom paviljonu.

„Što se tiče trećeg prioriteta, srazmernog i održivog razvoja mesnih zajednica, u okviru programa ’SVM dolazi na vaš prag’ smo obišli 30 mesnih zajednica, upoznali se sa oko 400 problema građana, i počeli smo te probleme da rešavamo. Mnogi od njih su i rešeni“, naglasio je Pastor, posebno ističući izgradnju parking mesta u Čantaviru, asfaltiranje ulice Borisa Kidriča u Hajdukovu i Zmajevačke u Radanovcu, izgradnju vodovodne mreže i asfaltiranje Hrastove ulice, popravljanje puteva u dužini od 5 kilometara struganim asfaltom i tucanikom u Hajdukovu, Kelebiji i Bačkim Vinogradima, Čantaviru i u Novom Selu, potom  uređenje atarskih puteva u dužini od 2,5 kilometara u Čantaviru i Bačkim Vinogradima, popravku kolovoza u Mičurinovoj ulici u Novom Selu, proširivanje ulice 51. divizije u Željezničkom naselju, te obnovu kanalizacione mreže u Harambašićevoj.

Kao projekat od posebnog značaja, apostrofiran je početak rekonstrukcije rimokatoličke Crkve svetog Petra i Pavla u Bajmoku, za šta su sredstva obezbeđena iz dva izvora – Grad Subotica je za te namene izdvojio 1,6 miliona dinara, a 48 miliona dinara Vlada Mađarske.

U domentu komunalte infrastrukture, JKP „Suboticagas“ je tokom prošle, 2020. godine  položio gasovod u dužini od 10 kilometara, a isto toliko je planirano da se uradi i ove godine. Dalje, pušten je u rad Vodozahvat 2, a ova fabrika vode obezbeđuje pijaću vodu za stanovnike Novog Grada, Radanovca i Palića.

„U okviru programa ’Čista Srbija’ će se graditi kanalizaciona mreža, što će biti najveći poduhvat u razvijanju kanalizacione mreže u istoriji Subotice. Gradiće se kanalizaciona mreža u dužini od 48 kilometara u Subotici, odnosno 12 kilometara na Paliću, nakon čega će Palić biti prva mesna zajednica koja će u potpunosti biti pokrivena kanalizacionom mrežom. Isto tako će se izgraditi 25 kilometara kanalizacione mreže u Čantaviru i isto toliko u Bajmoku. U ova dva naselja će se izgraditi i uređaji za prečišćavanje otpadnih voda. Obezbeđujemo i sredstva za nove bunare, savremenu tehnologiju, i proširujemo vodovodnu mrežu. Samo bih jedan primer želeo da navedem, to je Mariborska ulica u MZ ’Peščara’. Takođe, stvaramo uslove za izgradnju centra za pretovar otpada životinjskog porekla u Čantaviru“, rekao je Pastor vezano za planove za budućnost.

Kao posebne projekte, on je dalje izdvojio obnavljanje  zgrade Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku, što je investicija vredna 4 miliona evra, a uskoro će se nastaviti i izgradnja zgrade Narodnog pozorišta raspisivanjem konkursa za nastavak radova i opremanje pozorišne sale u visini od 830 miliona.

„Završili smo razgovore sa NIS-om, koji će pokloniti dva dečija igrališta u vrednosti od 1,3 miliona dinara Hajdukovu i Paliću. Dalje, izgrađen je nadvožnjak na Y kraku u visini od 250 miliona dinara, a gradi se i drugi na Pačirskom putu, isto na Y kraku, takođe u visini od 250 miliona dinara, i taj nadvožnjak će se završiti do kraja ove godine. U toku je izgradnja železničke pruge Subotica – Segedin, koja bi trebalo da se završi septembra sledeće godine, i da se u Segedin može doći vozom za 40 minuta, to je cilj, a vrše se i pripremni radovi za izgradnju pruge Budimpešta – Beograd. Takođe, u toku je realizacija dva prekogranična projekta – ’Opti-bike 2’,  u okviru kog se grade biciklističke staze, odnosno ’Inputrans’, koji se odnosi na jedan logistički centar. U toku je i izrada projekta za izgradnju saobraćajnice između Subotice i Kanjiže, to je zajednički projekat dve lokalne samouprave, a radi se o prometnoj saobraćajnici koja treba da se proširi“, naveo je Pastor.

On se na kraju osvrnuo i na rad lokalnog parlamenta na čijem čelu se nalazi, ističući da se, za razliku od prethodnih perioda, sednice sada održavaju po ustaljenom redu, svakog prvog četvrtka u mesecu.

„Do sad je održano 12 redovnih, jedna vanredna i jedna svečana sednica. Izmenjen je Statut grada, uveden je bunjevački jezik u ravnopravnu službenu upotrebu. Stavljen je van pravne snage PDR koji je u prethodnom periodu kao dokument na snazi omogućavao rušenje nekih zgrada u centru koje treba da budu očuvane i zaštićene. Doneta je i nova odluka o upravljanju komunalnim otpadom koja precizno definiše ko i kakvu ulogu ima, a koja će se primenjivati od proleća 2023. godine“, izdvojio je Pastor kao bitna akta donešena u prethodnih godinu dana, te zaključio:

Ova gradska vlast je vratila ogromne dugove u ovih godinu dana, što građani treba da znaju, i zbog toga ovaj budžet nije davao u dovoljnoj meri mogućnosti za nove investicije, ali smo stvorili zdrave osnove za to, a kada govorim o novim investicijama mislim na izgradnju kanalizacione mreže, vodovodne mreže, putnu infrastrukturu, rekonstrukciju zgrada“.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.