APEL CIVILNOG DRUŠTVA: IZBORNO PRAVO UGROŽENO, ODBRANIMO SLOBODNE IZBORE

APEL CIVILNOG DRUŠTVA: IZBORNO PRAVO UGROŽENO, ODBRANIMO SLOBODNE IZBORE

Izvor: autonomija.info

Objavio: Magločistač

12.03.2017

Kategorija: Subotica

Organizacije civilnog društva upozorile se da je u Srbiji ozbiljno ugrožen demokratski izborni proces, te pozvale domaće i međunarodne organizacije na što aktivnije delovanje kako bi se zaštitili slobodni i demokratski izbori, odnosno mirna smenjivost vlasti na demokratskim izborima – jedna od demokratskih vrednosti, za koju se verovalo da je zauvek dosegnuta posle 5. oktobra 2000. godine.

U javnom apelu koji je potpisalo 25 organizacija civilnog društva, upozorava se da veliku bojazan predstavlja činjenica da bi izborno pravo građana moglo da bude ugroženo i od strane Republičke izborne komisije, na šta su ukazali i pravni eksperti, a pošto je RIK uspostavila novi, veoma sporni mehanizam načina utvrđivanja izbornih rezultata proširujući svoja ovlašćenja, među kojima je i prepravljanje javnih isprava, što predstavlja ozbiljno krivično delo.

“Posebno zabrinjava činjenica da vladajuća koalicija u RIK-u ima većinu, protivno zakonu koji predviđa da nijedna stranka niti koalicija ne sme da ima natpolovičnu većinu u sastavu organa za sprovođenje izbora”, ukazuje se u apelu.

Organizacije civilnog društva zbog toga pozivaju i Ustavni sud da blagovremeno reaguje na pokušaje državnih organa da donošenjem podzakonskih akata o izbornom procesu a koji su u suprotnosti sa izbornim zakonima – narušavaju zakonitost i regularnost izbora.

“Podsećamo da na osnovu 168. Ustava Republike Srbije, postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti može da pokrene i sam Ustavni sud, čija je obaveza da štiti izborno pravo građana koje je, prema ocenama mnogih eminentnih pravnika u zemlji, ozbiljno ugroženo novim Uputstvom za sprovođenje izbora za predsednika Republike, ali i kršenjem izbornih propisa o sastavu RIK-a”, ističe se u javnom apelu.

Podseća se i da iskustva iz nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, na kojima je dolazilo do sistematskog kršenja izbornih pravila, uključujući i zastrašivanja i ucenjivanja, pa čak i fizičko nasilje – ukazuju da bi i na samim biračkim mestima moglo doći do ozbiljnih nepravilnosti, koje mogu ugroziti regularnost izbora.

Takođe, ukazuje se i da postoje brojne birokratsko-proceduralne prepreke za ostvarenje izbornog prava građana koji žive u inostranstvu, kao i neadekvatni mehanizmi za zaštitu regularnosti tog glasanja.

U apelu se napominje da su slobodni i fer izbori od 2012. do danas sve više ugroženi i zbog katastrofalne medijske scene u Srbiji, jer, kako se navodi, sva istraživanja pokazuju da ogromna većina medija apsolutno favorizuje kandidata vladajuće koalicije, a sa druge strane vodi kontinuiranu kampanju protiv njegovih suparnika. Dodaje se da neki od tih medija ne prezaju da na najdrastičniji način u kampanji krše ne samo etički kodeks novinarstva, nego i zakonske propise.

“Apelujemo na građane i nevladine organizacije da se, iz polja svoje ekspertize, ali i kroz građanski angažman, uključe u kontrolu celokupnog izbornog procesa i sprečavanje nepravilnosti i ukazivanje na njih, kako bismo svi zajedno odbranili tekovine krhke demokratije u Srbiji, za koje smo se borili decenijama”, poručuju nevladine organizacije.

U apelu se pozivaju i međunarodne organizacije da mnogo aktivnije budu uključene u monitoring izbornog procesa u Srbiji, te izražava zabrinutost zbog njihovog pasivnog angažamana, iako su neke od njih u svojim izveštajima i same konstatovale brojne nepravilnosti na prethodnim izborima, o čemu je delimično bilo reči i u Izveštaju o napretku Srbije za 2016. godinu.

Organizacije civilnog društva pozvale su i same izborne štabove i političke stranke uključene u izborni proces da se problemu regularnosti izbora u potpunosti posvete i da ustanove efikasne mehanizme za njihovu kontrolu.

Apel javnosti za zaštitu izbornog prava građana potpisali su: Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava – Yucom, Centar za praktičnu politiku, Fond za humanitarno pravo, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Inicijativa mladih za ljudska prava, Transparentnost Srbija, Centar za regionalizam, Forum ZfD, Vojvođanski građanski centar, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS, Novosadski humanitarni centar NSHC, Sandžački odbor za ljudska prava, Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije, Nova Naša reč, Centar građanskih vrednosti – Subotica, Centar za interkulturnu komunikaciju, Akademska inicijativa Forum 10, Zelena mreža Vojvodine, Centar za održive zajednice, Kulturanova, SOS Ženski centar Novi Sad i Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.