AKTIVISTI KRENULI PEŠKE U AUŠVIC: PROTIV ŽICA I ZIDOVA U 21. VEKU

AKTIVISTI KRENULI PEŠKE U AUŠVIC: PROTIV ŽICA I ZIDOVA U 21. VEKU

Objavio: Magločistač

10.02.2016

Kategorija: Subotica

U Srbiji i Hrvatskoj se urušavaju svi temelji antifašističke borbe

Aktivisti Dalibor Piskrec iz Zagreba i Srđan Papić Đurić iz Zrenjanina krenuli su jutros iz Zrenjanina na međunarodnu pešačku akciju do Memorijalnog centra Aušvic Birkenau.

Dvojica antifašista i radijskih novinara će tokom 13 dana pešačenja ukazivati na probleme sa kojima se suočavaju izbeglice iz Sirije, Bliskog Istoka i Afrike.

Akciju će pratiti prikupljanje humanitarne pomoći za izbeglice i okupljanje volontera i aktivista koji bi se angažovali u radu za pomć izbeglicama, ali i za zajedničko delovanje na izgradnji mira i borbi protiv fašizma.

“Cilj nam je da put do Aušvica prelazimo kao izbeglice koje su zbog rata napustile svoje kuće i krenule u potragu za mirom. Hodaćemo sa minimum novca, hrane i bez planiranog i obezbeđenog smeštaja. Trudićemo se da preživljavamo i da se snađemo. Pokušaćemo da dosledno predstavimo teške trenutke sa kojima se svakodnevno susreću izbeglice koje proteklih meseci pristižu iz ratom zahvaćenih područja na putu ka zemljama EU i kroz njih. Tokom puta snimaćemo zvuk, video i fotografije, koje ćemo objavljivati i deliti online internetom tokom svakog dana pešačenja. Poseban akcenat stavljamo na snimanje audio materijal koji će biti objavljivan kao deo programa online Uličnog radia, ali i u drugim formama na socijalnoj mreži”, poručili su aktivisti.

Oni će tokom humanitarno solidarne akcije koju organizuju u okviru programa “Walking ideas” proći kroz Kikindu, Segedin, Kečkemet, Budimpeštu, slovačke gradove Zvolen, Banska Bistrica do Poljske i Memorijalnog centra Aušvic Birkenau.

Aktivisti su podsetili da se 27. januara ove godine navršila 71. godišnjica od oslobađanja Aušvica od strane Crvene Armije u Poljskoj. U isto vreme obeležen je i Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta u većini država Evrope.

“U državama iz kojih krećemo u ovu akciju, u Srbiji i Hrvatskoj, formalno je obeležen taj datum od strane najviših državnih zvaničnika. Smatramo da je to paradoks i neiskreno, zato što u oba postkonfliktna društva na političkoj sceni ne postiji jasna odrednica niti stav u odnosu na ekstremno desnu ideologiju, nacionalizam i šovinizam, rasizam, ksenofobiju, klerofašizam što za posledicu ima pretnje nasiljem, diskriminaciju i na kraju rezultira nasiljem. Države iz kojih dolazimo u ne tako davnoj istoriji za vreme Drugog svetskog rata, imale su kvislinge i fašiste koji su otvoreno sarađivali sa Trećim rajhom i koji su odgovorni za svirepe zločine protiv čovečnosti. Oni su otvoreno podržavali i dosledno sprovodili nacističku ideologiju i klerofašizam”, naveli su Papić i Piskrec.

Oni su poručili i da se poslednjih godina događaju sudski postupci kojim se rehibilituju ili pokušavaju rehablitovati kvislinzi i fašisti. Prema njihovim rečima, u obe zemlje se urušavaju strukturno svi temelji antifašističke borbe kroz reviziju i prekrajanje istorije.

“Srbija i Hrvatska u novijoj istoriji nose i veliku odgovornost za bratoubilački rat koji je vođen devedesetih tokom raspada bivše SFRJ. Desni ekstremizam oličen u nacionalizmu, šovinizmu, rasizmu i klerofašizmu doveo je da rata, ubijanja, ratnih zločina i miliona izbeglica koje su do danas otišle iz ovih zemalja. Na ratnom profiterstvu ogromnih razmera građena su današnja društva zemalja bivše SFRJ. Poslednjih 25 godina sprovodi se politika nacionalizma i šovinizma što je vidno postao unosan biznis održanja bliskih pogubnih politika na vlasti u obe države”, istakli su aktivisti.

Oni su podsetili da je Aušvic simbol zločina fašizma iz Drugog svetskog rata i da je u njemu svirepo ubijeno više od 2,5 miliona ljudi od čega je najviše Jevreja, Roma i antifašista.

“Zato smo odlučili da pešačku akciju usmerimo na Aušvic mesto koje je istinski pokazatelj pogubne ideologije krvi i tla, najgorih zločina protiv čovečnosti, robovske eksploataciije, pljačke i ratnog profiterstva. Smatramo da je važno posebno za mlade u regionu Zapadnog Balkana da se motivišu, informišu i uče o tome kako da prepoznaju desni ekstremizam, ali i da solidarno i aktivno učestvuju u izgradnji mira da pomognu žrtvama ratova, izbeglicama, ali i da se pridruže u borbi protiv neofašizma”, poručili su Papić i Piskrec.

Aktivisti su dodali i da žele na ovaj način da utiču na širu javnost, donosioce odluka u Srbiji i Hrvatskoj, ali i na međunarodnu javnost i donosioce odluka u državama EU.

“Nedopustivo je da se ogradama zaustavljaju i zatvaraju izbeglice iz rata. Nedopustivo je da na ratu i žrtvama profitiraju graditelji ograda, proizvođači žice sa žiletima, krijumčari i trgovci ljudima, preprodavci oružja, trgovci naftom. Nedopustivo je da se žica i ograda postavljaju kao ‘konačna rešenja’ izbeglica u 21. veku. Nedopustivo je delovanje neofašističkih organizacija koje diskriminišu, pozivaju na nasilje i vrše nasilje nad izbeglicima ili osobama različitog opredeljenja, porekla i mišljenja. U suprotnom svi trenutno pozicionirani u vrhu vlasti ovih država snose odgovornost za neofašizam u kojem direktno ili indirektno učestvuju. U suprotnom žicu sa strujom, gasne komore, zamenila je samo drugačija ograda, žica, tehničko-tehnološke mere nadzora pod plaštom bezbednosti”, naveli su oni.

Pešačku akciju organizuje Panonska aktivistička organizacija (PAOR), u saradnji sa Kikindskom inicijativom mladih i antifašistima iz Srbije, Hrvatske i Mađarske.

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.