SLAVKO TOMASOVIĆ: OSLOBODIOCI I TRANSFORMERI

SLAVKO TOMASOVIĆ: OSLOBODIOCI I TRANSFORMERI

Izvor: filmnotes.net

05.02.2016

Kategorija: Privreda

Državni revizor u svom izveštaju navodi razne oblike ekonomskih transformacija naših Oslobodilaca: utvrđene su nepravilnosti u ukupnom iznosu od 586,5 miliona dinara kod 42 budžetska korisnika; kod oko 38% javnih preuzeća „primenjena je osnovica za obračun i isplatu zarada u višem iznosu”; revizijom su obuhvaćene javne nabavke u iznosu od 52 milijarde dinara i da su utvrđene nepravilnosti u iznosu od 14,5 milijardi dinara

“Najsigurniji način da se ostane siromašan jeste da se bude pošten čovek.”
(Napoleon)
[clear]

Slavko Tomasović, izvor: privatna arhiva

Slavko Tomasović, izvor: privatna arhiva

Po mnogo čemu je ova naša zemlja Srbija mala. Međutim, ako imamo u vidu tušta i tma naših poštenih pripadnika političke klase i njihove vodiče, ne bi se moglo reći da je baš mala.

Već na prvi pogled se vidi da sve te naše poštenjačine nisu među sobom iste i jednake. Najmanje je onih koji su, i sami zatečeni, iznebuha, postali pošteni ali samo obično pošteni. Nešto je više onih koji su mnogo pošteniji od obično poštenih i koji u tome imaju već zavidan staž. Najviše je njih koji su neobično i enormno pošteni i koji su to postali rođenjem i sa neograničenim trajanjem. Sve ih zajedno krasi zadivljijuća moralna opčinjenost samim sobom, skromnost i, naravno. čovekoljublje i to isključivo prema samom sebi. Svojom upornom borbom za naše bolje i lepše sutra, oni nas svakodnevno svojom bezgraničnom brigom za sve nas ostale, nesebično obasipaju raznim idejama, zamislima i činodejstvovanjima koji vode našem konačnom i svestranom oslobađanju.

Zbrinjavanje Guvernerke

Imamo i tu sreću da svakodnevno saznajemo kako i koliko su, bez po muke i ničim izazvani, preko noći, stekli i stiču svoje fakultetske diplome, doktorate i mnoga ostala umeća i sposobnosti. Verni pratioci tih stečenih visokih kvalifikacija, onako usput, su palatice, vilice , stančići, „merdže”, „audii” i raznorazne ostale i sitnice, i sve to samo da potvrdi i nagradi njihovo žrtvovanje za naše dobro.

Sve u svemu, ne može im se prigovoriti da su u pravu kad razmišljaju i ponašaju se kao da smo pali sa marsa. To nikako.

Jedan o mnogih svetlih primera čestitog najpoštenja je, u prisustvu mrske nam autocenzure, obelodanjen pre neki dan u viđenim novinama o tome kako je naša aktuelna Guvernerka napokon postala vlasnik stana od tričavih 144 kvadrata.

Elem, nekada ne tako davno, sadašnja Guvernerka a onda g-đa Ministarka je od Telekoma, a u kombinaciji sa PTT-om „kupila” stan od 144 kvadrata.

Za 94 kvadrata stana je platila čak 4.510 evra, a za preostalih 50 kvadrata je trebala da plati cirka 44.000 . Kad su u pitanju ovako ozbiljni poslovi, onda je uobičajeno da je 50 skoro deset puta vrednije od 94 kvadrata stana.
Za onih dodatnih 44.000 evra joj je PTT, iako prema sopstvenoj izjavi dotična g-đa nikada nije bila zaposlena kod njih, odobrio kredit na rok od svega 40 godina.

Lep primer jednog od mnogih poštenih kredita.

G-đa Guvernerka je tada radila u Telekomu kao stručnjak za ekonomske poslove i uglavnom je bila i narodni poslanik. U vreme odobravnja kredita je bila ministar za ekonomske transformacije u vladi Mirka Marjanovića, što naravno sa „kupovinom” stana nema nikakve veze. Radeći kao ministar za ekonomske transformacije, na našu sreću, stekla je bogata iskustva iz oblasti raznoraznih imovinskih transformacija sa temeljnom specijalizacijom transformacija iz našeg u njihovo ili tuđeg u svoje.

Tako ozbiljni poslovi kao što je rešavanje stambenog pitanja naše Guvernerke su dobro pripremljeni i odrađeni i nikako nisu na brzaka i na mufte. Ova transformacija tuđeg u svoj stan izvedena je u skladu sa propisima PTT, Telekoma i mnogim drugim pravilnicima i ostalim njihovim i našim propisima.

Kako su teška vremena, dotična g-đa je ne samo imala nego i još uvek ima skromnu platu. Sada kao Guvernerka ima svega skromnih cirka 600.000 dinara. Tu nisu uračunati dodatni prihodi ili u narodu poznato kao skromne privilegije, koje ona istini za volju, prezire, ali koje su joj pripomogle i još uvek pomažu, da lakše podnosi bedu i nemaštinu.

Vreme je prolazilo, a g-đa Ministarka, Poslanica a sada Guvernerka nije marila za otplatu kredita. I tako prođe samo 12 godina, a Ministarka, Poslanica, a potom Guvernerka, gle čuda, ne otplati od kredita ni jedan jedini dinar.

U momentu kad je postala Guvernerka Telekom je potpuno dobrovoljno i iz humanih razloga, a što naravno nema nikakve veze sa tim što je u pitanju g-đa Guvernerka, dobrovoljno preuzeo njenu obavezu isplate kredita, pa je PTT-u isplatio zajedno sa zateznim kamatama 77.230 evra.

Telekom, PTT i sva javna preduzeća, kao i mnogi drugi koji upravljaju i raspolažu tuđim („državnim”) novcima, imaju, u ime naroda i za narod, pravo da kupuju stanove po tržišnoj ceni, a da ga potom „prodaju” po ceni kako se dogovore, sebi ili nekima od dokazano poštenih i zaslužnih naših oslobodilaca.

„Čista stvar. Kako drugima, tako i meni”, kaže g-đa Guvernerka.

Pa dobro, nije u redu insinuirati da je Guvernerka „kupila” stan za džabaka i na mufte, kad je ta skromna trasakcija bila u skladu sa postignutim dogovorom i važećim procedurama i propisima.

Ta sitnica što je Telekom, koji je isplatio guvernerkin zajam PTT-u zajedno sa zateznim kamatama od oko 33.000 evra, a od iste naplatio bez tih 33.000 evra, je u skladu sa svim njihovim, a na našu neizmernu sreću i našim propisima, te se zbog toga ta idila između Guvernerke i Telekoma ne može smatrati nezakonitom, bezobraznom i bezobzirnom otimačinom ili drpisanjem.

I to je jedan od krasnih primera zbog kojeg treba da ih smatramo svojim ponosnim demokradskim Oslobodiocima.

Plodovi demokradije

Izvor: youtube.com

Izvor: youtube.com

Kad smo već kod blistavih primera poštenja, treba reći da Oni, hvala bogu a i nama, imaju pravo i na iće i piće, zubare, ginekologe, kontrolne lekarske preglede, mobilne telefone i njihovo besplatno korišćenje, automobile, poklone, nagrade i sve ostalo što im padne na pamet i sve to naravno, ne daj bože na njihov već, isključivo na državni odnosno, naš račun.

Među mnogim uglednim primercima ovih naših dika nalazi se i pozamašan broj Oslobodilaca i ekonomskih transformatora koju su na specijalizaciji kako u lokalnoj, pokrajinskoj i republičkoj administraciji tako naravno i u javnim i državnim preduzećima na svim nivoima.

Državni revizor u svom poslednjem izveštaju navodi razne oblike ekonomskih transformacija naših Oslobodilaca, između ostalog:
– „Utvrđene su nepravilnosti u ukupnom iznosu od 586,5 miliona dinara kod 42 budžetska korisnika”;
– Kod oko 38% javnih preuzeća „primenjena je osnovica za obračun i isplatu zarada u višem iznosu”;
– Državni revizor je rekao da su revizijom obuhvaćene javne nabavke u iznosu od 52 milijarde dinara i da su utvrđene nepravilnosti u iznosu od 14,5 milijardi dinara, što čini 27,9 odsto nepravilnosti”.

Sve ove konstatacije o navodnim propustima i zloupotrebama su, po mišljenju naših Oslobodilaca, posledica previda i pogrešnog tumačenja propisa od strane državnog revizora. Ključni previd državnog revizora, a kojim se bez pogovora treba pokoriti, je da se tu radi o našim Oslobodiocima, koji nas u skladu sa svojim potrebama, oslobađaju svega i svačega što im padne na pamet i sve to u skladu sa opštim principima ekonomske transformacije našeg u njihovo.

Ako neka od prijava državnog revizora protiv oslobodilaca i stigne do prekršajnog suda, onda se po pravilu postupak odvija i odvija i odvija sve dok ne zastari.

Ako se desi da kojim slučajem ne zastari i neko od njih bude finansijski kažnjen, to Oslobodilac plaća iz budžeta a ne iz svog džepa. Super. To je još jedna njihova poštena i časna umotvorina koja se u narodu zove „nisam valjda blesav da bilo šta plaćam iz svog džepa”. Zbog toga su navodi iz poslednjeg i svih ranijih izveštaja državnog revizora imali za posledicu da svi mi unezvereni i puni nade čekamo da na vrbi rodi grožđe.

Ovih dana se pojavila i vest o milionskim dugovima političkih partija.

Neki bi rekli da je uzimanje pozajmica bez da se isti vraćaju nepoštena rabota. Ne, naravno da nije to u pitanju, već njihova bogom dana bezgranična sposobnost tržišnog snalaženja, propraćena sloganima o svom radu, poštenju, pristojnosti i pričom za malu decu i nas, o našem budućem lepšem i boljem životu.

Naši Oslobodioci su tako, ne samo sebe, već i svoju užu i širu familiju, i po kojeg drugara i članove partije, uspešno oslobodili nezaposlenosti, besparice, bede i nemaštine i ostalih nepotrebnih i ružnih stvari.

A nas ostale oslobodiše od pristojnog života, kulture, radosti, smeha, novaca, radnih mesta i bezbrižnosti sutrašnjice. Oslobodiše oni i penzionere od dela njihovih „ogromnih” i nezasluženih penzija. Kako se odnekud trebao nadoknaditi manjak kojeg su naši Oslobodici stvorili, posle ne dugog razmišljanja su se dosetetili i usvojili još jedan u nizu uzvišenih akata, kojim u ime patriotizma i naše sveopšte bolje i sigurnije budućnosti, penzionere oslobodiše pozamašnog dela i inače njihovih ogromnih i nezasluženih penzija.

Ali su nam zato, sa druge strane, Oslobodioci omogućili da sasvim slobodno tumaramo gde hoćemo i kad hoćemo, a naročito da blejimo i lupetamo što god i kad hoćemo. Možemo i, kad god nam padne na pamet, da se glupetarimo i još svašta nešto radimo ili ne radimo, jer je sve to sastavni deo priče o nama i našoj sutrašnjici. Ova njihova oslobodilačka delatnost i nije neka naročita novost. Briga i rad na raznim modalitetima našeg demokradskog oslobađanja i ekonomskog transformisanja našeg u njihovo je proces koji na ovim prostorima od davnina traje, a čiji se kraj ne nazire.

Utisak je da u poslednjih desetak godina to naše demokradsko oslobađanje, od svega svačega i aktivnost na raznim oblicima transformisanja našeg u njihovo, svakodnevno i dugoročno dobija sve više na zamahu.

Ako ovako nastave, možda nas jednog dana oslobode straha i kukavičluka, pa onda, kud koji mili moji.

(Magločistač)

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.