IVANA DULIĆ MARKOVIĆ: SPASILAC STOČARSTVA STIŽE, ALI…

IVANA DULIĆ MARKOVIĆ: SPASILAC STOČARSTVA STIŽE, ALI…

Izvor: mc.rs

Objavio: Magločistač

24.02.2016

Kategorija: Privreda

Dakle, zakonom se ne uređuje davanje u zakup 860.000 nego oko 400.000 ha. Posebna je glupost ono što je takođe ubačeno u kampanju za prevarantski zakon da se 400.000 ha državnog zemljišta ne obrađuje! Da, najbolje grupisani kompleksi se ne obrađuju! Namerno su zloupotrebili podatke da se godišnje u Srbiji ne obradi 200 – 400.000 ha ukupnog poljoprivrednog zemljišta a ne državnog poljoprivrednog zemljišta!

Bliži se 31. mart i vrlo sam zabrinuta jer će većina lokalnih samouprava u bankrot. Bankrot im sledi jer neće predati godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta (Program) u skladu s novim zakonom te im ministarstvo finansija, privremeno obustavlja prenos transfernih sredstava iz budžeta Republike Srbije, odnosno pripadajućeg dela poreza na zarade toj jedinici lokalne samouprave dok tu obavezu ne izvrše. Šalim se naravno, po zakonu – Ministar ima fore da donese pravilnike prema kojima se sprovodi zakon u roku od dve godine od dana stupanja na snagu zakona. Sve lokalne samouprave će sklepati neki Program u kojem će zemljište dati na jednu do 3 godine prema pravu prečeg zakupa stočarima i predvidiće licitacije na godinu dana. A i ko će u predizbornoj kampanji da brine o nekoj trivijalnoj stvari kao što je sprovođenje zakona koji ne može da se sprovede???

Da bi se napisao Program nadležni organ lokalne samouprave treba da zna prvo koliko ima državnog poljoprivrednog zemljišta? Da li je državno poljoprivredno zemljište sve ono što im je ministasrtvo poslalo da jeste – “prema dopisu i podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, u poljoprivredno zemljište na teritoriji Subotice spadaju trg oko Gradske kuće, centar Palića, Gradski stadion, seoski domovi kulture, groblja, kao i parcele i okućnice u privatnom vlasništvu”. Do sada se u Subotici izdavalo oko 12.000 hektara, a sada u katastru mora da se provere podaci za više od 18.000 hektara da bi se za svaku parcelu proverilo da li je državna, obradiva? Da li će investitori imati pravo na 3600 ha ili 5400 ha tj. gotovo polovinu onog što se izdavalo do sada? Ok, to će nadležni organi u saradnji s katastrom da razreše…

Sledeći korak je rešavanje enigme koju je namerno u igru ubacila ministarka koja je uporno ponavljala u kampanji da progura prevarantske izmene zakona da u Srbiji ima 860.000 ha državnog poljoprivrednog zemljišta. Da, ima ali 460.000 ha su utrine i pašnjaci koji su vraćeni selima po Zakonu o vraćanju utrina i pašnjaka selima na korišćenje („Sl. glasnik RS“, br. 16/92). Koji nije stavljen van snage Zakonom o poljoprivrednom zemljištu niti njegovim izmenama. Dakle, zakonom se ne uređuje davanje u zakup 860.000 nego oko 400.000 ha. (Posebna je glupost ono što je takođe ubačeno u kampanju za prevarantski zakon da se 400.000 ha državnog zemljišta ne obrađuje!!!!!! Da, najbolje grupisani kompleksi se ne obrađuju! Namerno su zloupotrebili podatke da se godišnje u Srbiji ne obradi 200 – 400.000 ha ukupnog poljoprivrednog zemljišta a ne državnog poljoprivrednog zemljišta!)

Dobro de, evo stigla sam do toga da lokalna samouprava (ne) zna koliko ima državnog poljoprivrednog zemljišta. E sad treba da izdvoji 30% od tog za investitore. Ali pre toga mora da ukrsti podatke sa podacima poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje je saglasno Zakonu o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine („Službeni glasnik RS“, broj 45/05), evidentirano u Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije jer ne sme da izda parcele koje su predmet restitucije na više od 3 godine. Kad se elimišu parcele koje su predmet restitucije, lokalna samouprava treba da ima pred sobom investicioni plan koji je investitor napravio na 30 godina a genijalna sveznajuća nekorumpirana komisija ga odobrila i potpisala. Kraj je februara, Spacilac Stočarstva stiže a pravilnik na koji način će se pisati i ocenjivati investicioni plan nije donet niti su geniji okupljeni u komisiju (na ovaj Pravilnik ne može se čekati dve godine je im je on neophodan za Spacioca Stočarstva). Ponavljam, članovi Komisije će uvidom u investicioni plan u Srbiji znati ko će biti profitabilan a ko ne – sledećih 30 godina. Zašto lokalnoj samoupravi treba ovaj odobreni investicioni plan? Mora da ga ima kako bi pracele koje tražio investitor stavila u program da se izdaju na 30 godina… Neće valjda investitor napraviti taj genijalan tridesetogodišnji plan na parcele koje mu se dodele? Ne, nego on bira parcele…

Kad se odbiju parcele za investitore, onda sledi dodela zemljišta stočarima po pravu prečeg zakupa. To će tek biti zabavno! Novi zakon ima inovaciju da se površina poljoprivrednog zemljišta koja pripada pravnom ili fizičkom licu kome je utvrđeno da ima pravo prečeg zakupa umanjuje za površinu poljoprivrednog zemljišta koju ima u svom vlasništvu i u vlasništvu njemu povezanih lica, kao i za površinu od poljoprivrednog zemljišta koju već ima u zakupu po osnovu ugovora zaključenog sa Ministarstvom i sa drugim licima, a lokalne samouprave su dobile dopis od ministarstva da primene instrukciju i pravu prečeg zakupa iz 2010!!! Živa nisam da vidim da li će raditi protivzakonito tj. prema zakonu iz 2010. Ili, kako će ustanoviti koliko koji stočar ima poljoprivrednog zemljišta sve sa povezanim licima itd?

Bilo je jasno, a sad će se na delu videti da su nova rešenja u zakonu obezbedila savršen okvir za korupciju a ne za unapređeno korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta. Ostaje nam samo da gledamo i čudimo se ko sve ulazi u posed, ko su investitori, ko je nova elita…

Tekst je objavljen na portalu: Agrarije

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.