Zlatko Romić: Čarobna riječ – migranti!

Zlatko Romić: Čarobna riječ – migranti!

Rušenje Selevenjske čarde, izvor: Facebook

Objavio: Magločistač

16.04.2021

Kategorija: Politika , Subotica

Predsjednik Skupštine grada Bálint Pásztor voli se, izgleda, praviti Tošom, a kada to više nije u mogućnosti tošama voli praviti građane. Ne pokazuju to samo njegovi odgovori u intervjuu u ovom broju Hrvatske riječi u kojima on najoštrije osuđuje nametanje kolektivne krivnje jednom narodu, a kada se to i dogodi na sjednici Skupštine grada, on se kao predsjednik toga tijela pravi Tošo i nijednom riječju ne reagira, a kamoli da oduzme riječ i uputi javnu opomenu nekom od vijećnika iz redova koalicijskih mu partnera. Pravi se Tošo Bálint Pásztor i kada kaže kako Skupština grada nije mjerodavna institucija koja bi se trebala baviti utvrđivanjem razlike između govora i jezika, ali mu to ništa ne smeta što će upravo kuća na čijem je čelu govor pretvoriti u jezik. Ali… nije njegov intervju u ovom broju Hrvatske riječi tema ovoga teksta. Tema je on sam.

Bálint Pásztor, o tome smo već pisali, pravio se Tošo i kada je moćna DG Company uzurpirala javni prostor zauzimanjem čitavih dijelova ulica, rušeći tamo i gradeći što god joj se i gdje god joj se svidjelo, da bi se nedavno, kad je investitor već odnio šalu, pojavio kao jedan od zaštitnika jezgre grada u vidu stopiranja daljnje provedbe realizacije Plana detaljne regulacije za zonu II. u Subotici. A bio bi, vjerojatno, Bálint Pásztor zavaljen u komotnu poziciju Toše da ga iz nje na posljednjoj sjednici Skupštine grada nije pomjerio vijećnik Pokreta građanske Subotice (PGS) Ferenc Sövény, upućujući pitanje ravnateljici Javnog komunalnog poduzeća Palić – Ludos Márti Dobó je li joj poznato da je srušena čarda u Selevenjskoj šumi, jesu li (budući da je skrb o Selevenjskoj šumi u njihovoj nadležnosti) to uopće dopustili i jesu li taj slučaj prijavili nadležnim tijelima. Čuvši to, Bálint Pásztor je iz opuštenog promptno zauzeo obrambeni stav, pojavljujući se kao predsjednik Skupštine grada u ulozi odvjetnika i Márte Dobó i vijećnika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Attile Mészárosa koji je počinio to nedjelo na privatnom imanju.

Argumenti koje je Bálint Pásztor tom prigodom iznio u obranu Mészárosa nedvojbeno navode na zaključak da, kada to već ne može biti sam, on tošama želi praviti sve građane koji misle da imaju pravo misliti svojom glavom i koji se još sjećaju da je prošle godine bilo nekakvih izbora. Naime, po interpretaciji Bálinta Pásztora njegov stranački kolega Attila Mészáros, rušenjem čarde u Selevenjskoj šumi, učinio je bogougodno djelo, jer je na taj način zaštitio svoje sumještane iz Kraljevog Briga, budući da su u njoj (čardi) krov nad glavom pronašli migrnati! Drugim riječima, Mészáros se, po Pásztorovom viđenju događaja, u ovom slučaju pojavio kao neka vrsta Supermena koji svojim ili tuđim buldožerom obavlja društveno korisni rad, zamjenjujući ujedno i policiju i tužiteljstvo. Valjda u znak zahvalnosti što je posao obavio umjesto njih niti policija niti tužitelj protiv njega nisu poduzeli ništa (recimo: privođenje, pritvor, davanje izjave i podizanje optužnice), jer je u cijeloj ovoj priči jedino bitno da je riječ o migrantima. A o migrantima, zna se (možete pročitati i u intervjuu), i Pásztor i Mészáros imaju isto mjišljenje, s tim što je ovom drugom zapalo obavljanje malo prljavijeg posla, pa je to netko još i smio primijetiti. A kako je i u državi i na lokalu SVM važan faktor vlasti, što bi se pa policija i tužiteljstvo miješali u to? I njima je – to svakodnevno dokazuju – uloga Toše jednako poznata i ugodna koliko i samom Pásztoru.

Pokazalo se tako i na sjednici Skupštine grada da je riječ “migranti” – baš poput utipkavanja u tražilicu – čarobni pojam za ljude izvan zakona, zbirna imenica za bezlične osobe uz koje se ne može vezati ništa pozitivno. U opisanom, a stvarnom, primjeru dovoljno je samo izgovoriti tu čarobnu riječ pa da nepovredivost privatne imovine prestane važiti, jer se obavlja sveti posao od općeg interesa: čišćenje terena do konačnog rješenja – Europa bez migranata! Ponukan ovakvom obranom pravnika Bálinta Pásztora čitatelj s malo mašte lako bi mogao zamisliti situaciju da stanovnici Nose usred noći jave da na jednom salašu, tamo negdje prema Róka tanyi, obitavaju migranti i zamole Attilu Mészárosa, onako bunovnog, da brzo navuče svoj rušiteljski kostim, pusti buldožer s lanca, sruši objekt i ostavi preplašene konje da galopiraju okolnim prostranstvom. Ili – ne daj, Bože – da netko, ne mora nužno Mészárosu (ima takvih još), baš negdje ispred stana predsjednika Skupštine grada kaže »tamo su migranti«…

Na žalost, i starija i novija povijest ne jednom je pokazala kolikom se brzinom s riječi prelazi na tijela. Možda upravo tolikom, a i to se ne tako davno dogodilo u Kraljevom Brigu, kao što je lakoća prelaska s rušenja na paljenje imovine. Zarad čistote terena i grijanja duše. A onda ni Tošo više ne pomaže.


Tekst je objavljen u Hrvatskoj riječi, a prenosimo ga uz dozvolu autora.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Zlatko Romić: Čarobna riječ – migranti!”

Jelica says:

Decenijama unazad bahati i korumpirani moćnici našeg grada ruše i grade gde im srce poželi, reklo bi se – ništa novo!
Većina građana ćute, promrljaju poneku između sebe i tu prestaje sve. Ne bune se! Na izborima su izabrali baš njih, a kako stoje stvari i na svim narednim će ih izabrati, jer boljih nema. Ono što je vredelo, od ovih što nigde ne mrdaju, odavno su kupili kartu samo u jednom pravcu.
Zato dok se vidi toranj naše Gradske kuće – dobro je!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.