Pastor: „Nije oštećena kreativna sloboda, nego je publika Salašarskog pozorišta godinama izložena zlostavljanju“

Pastor: „Nije oštećena kreativna sloboda, nego je publika Salašarskog pozorišta godinama izložena zlostavljanju“

Ištvan Pastor, foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

29.07.2021

Kategorija: Politika , Subotica

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor je povodom jučerašnjeg zahteva Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) da Salašarsko pozorište obustavi svoju turneju zbog navodno sporne predstave „Kazimir i Karolina“, u otvorenom pismu podržao predsednika ovog Saveta Jenea Hajnala i naveo da „nije oštećena kreativna sloboda, nego je publika Salašarskog pozorišta godinama izložena zlostavljanju“.

Pastor je u otvorenom pismu koje je tokom jučerašnjeg dana objavio na svom Fejsbuk profilu naveo da je Hajnal bio blag u svom zahtevu prema pozorištu i da je dozvolio da ga porede sa fašistima, i da umetničku slobodu pomešaju sa idealima Salašarskog pozorišta.

Prema Pastorovim rečima, publika Salašarskog pozorišta već šestu godinu trpi njihove predstave, a da ih niko ne kontroliše, pa „prikazuju ovako katastrofalno ogavne predstave, da su pojedini gledaoci napustili neke od predstava, a da su ih neki pitali da li psovke u ovom pozorištu mogu malo da ublaže“.

On je spomenuo i da ovu stranku godinama unazad opterećuje šta se dešava u ovom pozorištu, te da se „uriniranje“ na sceni nikako ne može nazivati umetničkom slobodom.

„Predstave gledaju i deca, pa su roditelji prinuđeni da pokrivaju deci rukama oči, a starci pokrivaju uši deci“, kaže Pastor.

On je optužio upravu pozorišta da pokušava da od ovog kreira političko pitanje.

„Vidim da se trude da tako bude. Poznat mi je ovakav tempo. Ovo nije umetnost, to kažu i gledaoci, to mislimo i mi. Ovo nije estetsko, nego civilizacijsko pitanje. Salašarsko pozorište prelazi granice koje su neprihvatljive za mađarsku zajednicu. I sloboda stvaralaštva postoji samo onda ako ima granice“, smatra Pator.

Dodao je da „svako ko ne misli tako, njemu Salašarsko pozorište i umetnička sloboda ne znače ništa“.

Kako kaže, raduje se što će svako veče predstave da se odigravaju u Kavilu jer su zbog toga i izgradili taj dom, da ima života u njemu i podseća organizatore da naznače da predstava nije namenjena svakom uzrastu.

Pastor je najavio i da ne može više da se odlažu pitanja koja se tiču budućnosti njihovih pozorišta.

„Istovremeno bih želeo da istaknem da ne smatram mogućim odlaganje rasprava koja se odnosi na buduće pravce i ciljeve naših pozorišta, kulturnog života i institucija, što bi trebalo da rezultira strateškim odlukama. O tome sam ranije razgovarao sa nekoliko pozorišnih ljudi“, kaže Pastor.

Dodaje da „pozorište treba da postoji, ne zbog nas, nego zbog publike, a ne obratno, kao što politika postoji zbog ljudi, a ne obratno“.

Tanyaszinhaz, foto: Fejsbuk

Da podsetimo, Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal zatražio je juče od uprave Salašarskog pozorišta (Tanyaszínház) iz sela Kavilo, pored Bačke Topole, „da obustavi svoju turneju zbog prostog i neprimerenog rečnika kojim se ovo pozorište služi poslednjih godina“. Iz uprave pozorišta, međutim, navode da su ovakve optužbe „neistinite i neosnovane“, i poručuju da će udovoljiti zahtevima u vezi turneje, ali i da će nastaviti sa prikazivanjem sporne predstave u centru pozorišta.

Reč je o najnovijoj predstavi Salašarskog pozorišta „Kazimir i Karolina“ (Kazimír és Karolina) Odon von Horvata (Ödön von Horváth) koja je namenjena za sve uzraste.

Presednik MNS-a je naveo da se nada „da zajedno mogu preispitati rad i repertoar pozorišta“.

Reditelj predstave Robert Lenard je tim povodom na svom Fejsbuk nalogu objavio da je ovakva zabrana „nedopustiva i nekorektna“.

„Šokiran sam jer nisam mislio da se u leto 2021. ovako može pogaziti sloboda umetnosti. U strahu sam, jer je istorijsko iskustvo pokazalo da su ovakve pojave znak mnogo gorih stvari. Mislim da pozorište ne bi trebalo da bude puka zabava“, smatra Lenard.

Kako navodi, tekst predstave je star gotovo sto godina, a ime i opus Odona von Horvata su deo zajedničkog evropskog kulturnog blaga.

Podelite sa prijateljima:

2 Komentara na
“Pastor: „Nije oštećena kreativna sloboda, nego je publika Salašarskog pozorišta godinama izložena zlostavljanju“”

Franken says:

“…nego je publika Salašarskog pozorišta godinama izložena zlostavljanju.”

Ah, bogamupoljubim (i majkamustara pride), ovaj podatak o mučenju po seoskim a bačkim kazališnim konc-logorima sam nepravedno izostavio u svom prethodnom navrat-nanos osvrtu.

Dakle, mislim (i čvrst vam stojim) da ovo pod hitno, momentalno & nadasve žurno treba priopćiti (poštanskim golubom, najbolje bi bilo) Komisiji o ljudskim pravima & kazališnim predstavama a u svezi Europske konvencije o sprečavanju mučenja kazališnim predstavama.

Pa, doista, kako su takve strahote & torture koje se zbivaju po sjeverobačkim teatarskim Konz-Lagerima mogle proći ispod radara nedležnih stejt institucija & drugih NKO (nevladine kazališne organizacije)?!?!

Godinama, kako reče gosn Pastor, publika je izložena straobalnom zlostavljanju.
Kako je to možno? Pretpostavljam sljedeći scenarij (s odgovarajućim mizanscenom):

Svako godine, u ljeto, dežurni kazališni entuzijasti sjevernobačkih mjesnih ureda odabiru pedesetak (ako i toliko) nesretnika koje u lokalnom domu kulture (čitaj: kazališnom mučilištu) privežu debelim (al` baš debelim!) lancima za klupe/stolice & onda, u narednih sat-dva, na te jadnike puštaju glumce-zlostavljače da se iživljavaju, kerebeče i svašta-nešto na sceni insceniraju što nije po veoma prefinjenom teatarskom ukusu zlostavljanih.

Pa stvarno, ako se zlostavljanje odigrava na gore opisan način, odnakar ja… pa odista mua nemam riječi!

***

(Bez sve šale… tupljenje o “zlostavljanju” publike može da prođe jedino kod Hajnal-Pastorovih birača/glasača i funkcionara stanke odnosno MNS-a s IQ-om podobnim onom u amebe. Pa valjda svatko tko je kupio katru za predstavu ili kino film (na primjer), ako mu se ne svidi ono što vidi & čuje može slobodno ustati i otići. Može to uraditi i uz glasno negodovanje, š`a fali. Sad, što je platio ulaznicu, sam je kriv. Biće boljih predstava, filmova, itd. Ali da netko, bilo tko, sjedi i gleda ono što mu ne prija osjetilima vidjelo-čulnim je mazohizam prve vrste! Ja osobno nikad ne bih svojevoljno sjedio pol` sahata na nedjeljnoj misi /kao što to čine najvjerojatnije i Pastor I Hajna/. Ili, ne bih ni pod prijetnjom otkaza u firmi otišao na otvaranje lokalne septičke jame u organizaciji SVM-a ili njihovih srBskih analoga. Jer, to su, naime, skupovi koje se organiziraju po sili jačega, i to je psihička /prvenstveno/ i fička tortura, tj. zlostavljanje u pravom smislu te riječi)

Franken says:

“Pastor…naveo…da je Hajnal bio blag u svom zahtevu prema pozorištu”.

Naravno da je bio “blag”, jer, kao što rekoh jučer, neugodno mu ter se snebiva da napujda svoje jurišnike na paljevinu. To bi normalno misleće ljude moglo podsjetiti (bar one koje nešto čitaju!!!) kakve nazi-wolfove u jagnjećoj koži drže u svojemu toru raznorazni pasto(i)ri!

***

(…)jer je istorijsko iskustvo pokazalo da su ovakve pojave znak mnogo gorih stvari(…)

Nije to samo znak, kao na cesti, da nam se nekakva krivina, raskrižje, približava, nego je većina bila slijepa (i još uvijek je) na znakove ponovnog dolaska nazi-fašizma u naše “pitome” krajeve. I sada su, dakako, u prkršaju. Pošto su, dakle, bili slijepi, a i gluhi ter nijesu htjeli čuti lupanje nazi-fasci doboša koje ide uz fašističke koračnice, sad’ jedino mogu, kako bi se to uMene reklo, stat pa gledat.

I zato što znakove nisu vidjeli desio im/nam se fašizam u svoj svojoj “raskoši”. Doduše, jes’ ovo još uvijek soft inačica fašističkoga tupadžijskog bezmozgovlja (vidi gore Hajnala & Pastora), no do njegove hard verzije samo je jedan polukorak.

Ali taj kobni polukoračaj neće uspijeti načiniti!

No pasran, bre!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.