Daniela Mamužić, članica Udruženja građana „Klara i Rosa“: Subotici nedostaje kulturni centar za savremeno stvaralaštvo

Daniela Mamužić, članica Udruženja građana „Klara i Rosa“: Subotici nedostaje kulturni centar za savremeno stvaralaštvo

14.09.2020

Kategorija: Kultura , Subotica

Dve devojke u pilotskim odelima. Možda imaju neke veze sa Ivanom Sarićem? Zovu se Klara i Rosa. Možda po nekim poznatim ženama iz istorije?

Motiv su na logou koje predstavlja subotičko udruženje građana koje čine glumica Gordana Vukov Ciganjik, slikarka Jelena Grujičić i vajarka Daniela Mamužić.

Njihovim rečima rečeno, udruženje je nastalo 2014.godine, “kada zabrinute tadašnjom političkom atmosferom i degradacijom kulture članice žele da sačuvaju mogućnost da u svomgradu stvaraju i organizuju sadržaje koji podstiču na promišljanje i raznolikost, sadržaje koji promovišu urbanu kulturu i zdrave stilove života”.

„Tada smo radile u jednoj gradskoj ustanovi za omladinu i, nekako, uslovi su se činili nepovoljni za dalji naš rad. Mislile smo da preko Udruženja ’Klara i Rosa’ zapravo nastavimo ono što smo do tada tamo radile“, objašnjava Daniela Mamužić motive stvaranja ove organizacije, i dodaje da je udruženje prvih par godina bilo dosta neaktivno, do momenta dok 2018. nisu prestale da rade u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“.

Posvećenost Udruženju u punom kapacitetu ubrzo je urodila plodom: mnogo napisanih, i još važnije – odobrenih projekata obeležili su prošlu, a naročito ovu godinu.

„Jedan od njih, nama možda i najznačajniji, je taj da smo ujedinili čitavu savremenu nezavisnu subotičku scenu u krovno udruženje Centar za savremenu kulturu i umetnost, koje je od pre neki dan dobilo i formalno rešenje o registraciji, a čiji osnivači su osim ‘Klare i Rose’ i Pozorišno udruženje ‘Letnji bioskop – Nyári Mozi’ Színházi Közösség, Udruženje građana ‘Artrust’, ‘Etnofest’, NoWave Films, Udruženje građana ’Junior muzički studio’, Udruženje građana ‘Authentic Vojvodina’, Udruženje građana ‘Iuventus Ventus’, Udruženje građana ‘Simposion’, te Udruženje građana ‘Szab-Way Szinházi Szervezet’. Sveukupno, deset osnivača”, objašnjava Daniela, i dodaje:

„Ideja je da se svi udružimo, da ne delujemo samo kao pojedinci. Naravno, svako nastavlja i samostalno da radi na svojim projektima, ali kao udruženje smo mnogo vidljiviji, imamo veći uticaj. Pokušaćemo da uključimo i ostale građane u naše aktivnosti jer verujemo da čitav grad treba da bude malo aktivniji kako bismo zajedno probali nešto da uradimo“.

Osim članova osnivača, strukturu udrženja Centra za savremenu kulturu i umetnost čini Koordinaciono telo, Skupština i Savet, koji se sastoji od eminentnih imena iz regiona koji će takođe biti velika podrška u radu. Savet čine Igor Štiks, Špela Trošt, Slađana Petrović Varagić, Iva Čukić, Višnja Kisić, Jasmina Prolić i Sabolč Tolnai.

U fokusu „Klare i Rose“ je savremeno nezavisno stvaralaštvo koje je, smatra Daniela Mamužić, u poslednje vreme potpuno skrajnuto na marginu, i otud proističe potreba za organizovanim delovanjem:

„Mnogo je tradicionalnih dešavanja, ima mnogo nacionalnih kulturnih centara, što je sve u redu i tako i treba da bude, ali je savremena kultura zanemarena. Često ni umetnici na konkursima nisu prepoznati kao neko ko bi trebalo da bude podržan od strane Grada, a svi bi trebalo da dobiju priliku i šansu da rade ono čime se bave jer ima mesta za sve. Na ovaj način mislimo da ćemo malo ojačati i tu scenu.“

Jedan od problema sa kojima se suočavaju stvaraoci iz domena savremene kulture je i taj što u Subotici ne postoji nijedno mesto gde mogu da se sreću umetnici. Dve ustanove koje taj pravac neguju su Savremena galerija i Pozorište „Deže Kostolanji“, ali to su primarno mesta za prezentaciju.

„Zato“, najavljuje Daniela, „sledeće godine planiramo da uđemo u neki prostor i da napravimo kulturni centar koji će zapravo da bude mesto susreta, razmene ideja, upoznavanja, uspostavljanja saradnje, umetničke produkcije i prezentacije. Centar bi se finansirao delom kroz projektne aktivnosti, ali bismo gledali da budemo i samoodrživi jer u takvom jednom prostoru uvek treba da postoji i neko mesto gde može da se sedne, porazgovara, posle i pre izložbe, ili za vreme radionica. Tu se zapravo najčešće i izrode ideje i saradnje. Ovim putem pozivamo i ostale pojedince i udruženja koji neguju savremeni izraz da nam se priključe“.

U međuvremenu, dok se ideja o osnivanju kulturnog centra ne realizuje, članice Udruženja „Klara i Rosa“ imaju mnogo posla budući da su dobile, između ostalog, i dva Erasmus projekta – jedan kao partneri, drugi kao nosioci. Aktivnosti će ići u pravcu razmene iskustava sa drugim nezavisnim kulturnim centrima iz regiona, te pokretanja online radija koji bi bio radio novoformiranog Centra za savremenu kulturu i umetnost.

A trenutno je toku realizacija programa kulturnih dešavanja po subotičkim kvartovima „Kvartitura 2020“, koja je podržana od strane Trag fondacije iz Beograda, ali i sedam lokalnih firmi (Smart Agency Serbia, Dielle Design & Print Studio, Infostud, Sito Štampa Idea Print Studio Subotica, Studio Present, Pro-Bag, Reklamni materijal Scenso DOO) koje su, u skladu sa svojim delatnostima, podržale projekat  jer jedan od ciljeva Udruženja jeste saradnja, uključivanje šire zajednice i društveno odgovorno poslovanje.

“Kvartitura 2020” na Prozivci, izvor: Udruženje građana “Klara i Rosa”

„Epidemija nas je malo omela u realizaciji ’Kvartiture 2020’. Planirale smo ranije da krenemo sa programom, ali tek u septembru su se stvorili uslovi. Ovo je možda negde i poslednji trenutak jer nam je ideja bila da na otvorenim prostorima, po kvartovima Subotice, donesemo kulturu do ljudi, da je izmestimo iz centra gde se uvek sve dešava – da mi dođemo kod njih, umesto da čekamo da oni dođu kod nas“, kaže Daniela, napominjući da je za ovu godinu planirano realizovanje programa u samo sedam mesnih zajednica, ali budući da su reakcije Subotičana odlične, projekat bi mogao da se nastavi i sledeće godine.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Daniela Mamužić, članica Udruženja građana „Klara i Rosa“: Subotici nedostaje kulturni centar za savremeno stvaralaštvo”

MikiM says:

Bravo!!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.