KATINA NEDILJA: PIVAJ, JANDRINO JATO, VESELO

KATINA NEDILJA: PIVAJ, JANDRINO JATO, VESELO

Izvor: serbiancafe.com

05.09.2015

Kategorija: Kultura

Ja za te svirce nisam nikad čula, al me je snaš Klara, koja se u sve razumi, malo uputila u to što stvaraju

Da je kogod, dico moja, positio našu varoš u poslidnji podrug miseca, taj bi cigurno pomislio kako nama svima baš lipo i dobro iđe. Prvo su naši, i jedni i drugi, i oni brez crte i oni s crtom, obilužili svršetak vršidbe “Dužijancom”. Baćo i ja ništa nismo propuštili: ni crkvu, ni svečanu povorku, ni bandašicino kolo. Sve po redu i kako dragi Bog zapovida!

zavicajni-daniOnda su njevi držali “Interetno festival” di su kazali da Subatica u ti par dana postaje etnopolis. Meni isprva ta rič i nije bila jasna, al kad sam vidila onoliko čeljadi čak sa drugi kontinenata, pa svi u nikim šarenim nošnjama, oma sam pomislila da se naša varoš pritvorila u centar svita. Mora bit da taj etnopolis tako štogod znači.

E, nije prošlo ni par dana kako se i taj festival svršio, kad jevo ti Dan varoši. Opet pun Trg, mriši pljeskavica na sve strane, piva Bane iz “Garavog sokaka”. A baš je bilo lipo! Izmišali se i stari i mladi, klate se livo-desno i svi zajedno cupkaje dok sa bine čuješ “Šaran, štuka, linjak, som, biće čorba kao grom”.

Bilo je tu i tužni pisama, pa je čak prid jednu Bane kazo da je Subatica postala poslidnje misto u Vojvodini di mož svirat valcer, a da čeljad taku muziku razumi. Oma sam se nika rastužila. A, ne zna on da ni naša varoš nije više što je kadgod bila! Ta nikad me više sramota bilo nije neg kad je prošle godine baš u ovo vrime pod grackim tornjom nastupio Boro Drljača i niki Džimi koji piva o rakiji, krmači i prasetu.

Dico moja, ne znam kako vama, meni to nikako ne zvuči kulturno. Al varoškim kerama nije bio problem da baš iz novca za kulturu plaća gostovanje i jednog i drugog “umitnika”. Tako njim je, kanda, taj projekat bio dobar i lip da su ga odlučili, jevo, i ove godine podržat s još više novaca – naši novaca.

Kulturno će nas uzdizat sad niko “Jandrino jato”. Ja za te svirce nisam nikad čula, al me je snaš Klara, koja se u sve razumi, malo uputila u to što stvaraju. Kaže, imaje oni čitav niz pisama o nikoj Danijeli: te “Javi mi se, Danijela”, pa “Jedna je Danijela”, “Stigla Danijela”, al najpoznatija njim je “Vratiće se Danijela”. Čak mi je puštila i jednu da je naučim napamet da ne budem mimo svita kad to jato sleti u naš atar. Jevo vako iđe:

“Napiću te jednom, ženo
pa da vidiš šta je muka
kad se oko tebe vrti
cijela Banja Luka

Kad ti noge klecaju
na oči neće san
pa da vidiš kako je
meni svaki dan

Napiću te jednom, ženo
pa ćeš znati muke moje
putem ide samo jedno
a ti vidiš troje

Napiću te jednom, ženo
napiću te sve do bola
kad u glavi ništa nema
osim alkohola”

Baći se ova pisma baš zdravo dopala. E nek je bar njemu polgarmešter Maglai naručio jednu kad već meni nije.

Budite pozdravljeni,

Vaša Kata

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.