ROMI U SUBOTICI: ZAPOŠLJAVANJE NAJVEĆI PROBLEM

ROMI U SUBOTICI: ZAPOŠLJAVANJE NAJVEĆI PROBLEM

Iz getoizacije proizilazi i međuetnička distanca, pa samim tim i diskriminacija. Diskriminacija romske nacionalne zajednice najčešće je prikrivena i javlja se na različite načine — u školama, zdravstvenim institucijama, prilikom zapošljavanja; prisutna je u samom odnosu društva prema drugačijima, nacionalnim, kulturnim, seksualnim, verskim i ostalim različitostima

 

Izvor: cdm.me

Izvor: cdm.me

Rešavanjem problema sa kojima se suočavaju pripadnici romske nacionalne zajednice u Subotici najviše se bave Edukativni centar Roma u saradnji sa Centrom za socijalni rad i gradskim ombudsmanom.

Jedan od problema ove populacije bilo je nepostojanje ličnih dokumenata ili neispravna lična dokumenta. Problem se rešavao deset godina, nakon čega je usledila i uspešna realizacija programa inkluzije romske dece u obrazovni sistem i društvo.

Danas je jedan od najvećih i najznačajniji problema Roma u Srbiji, pa tako i u Subotici, zapošljavanje. Posebno zapošljavanje obrazovanih Roma koji su završili treći i četvrti stepen školovanja. Osim toga, finansijska pomoć lokalne samouprave izostaje kada je u pitanju upis romskih učenika na fakultete.

U pojedinim susednim državama, na primer u Mađarskoj, postoje dobri primeri prakse koji se bave zapošljavanjem Roma, a realizovani su kroz socijalne zadruge.

Nevladina organizacija “Grupa 484” je 2011. godine izradila prednacrt Zakona o socijalnim zadrugama u Srbiji koji još uvek nije ušao u skupštinsku proceduru. Putem socijalnih zadruga moguće je rešavati probleme zapošljavanja svih socijalno ugroženih i specifičnih kategorija.

Cilj ovakvog zakona je afirmacija, osnaživanje, razvoj i promocija socijalnog preduzetništva i socijalne ekonomije, socijalno, ekonomsko i radno uključivanje pripadnika ugroženih društvenih grupa, kao i zadovoljenje drugih srodnih potreba tih lica, što bi ujedno doprinelo i smanjenju siromaštva. Prednacrt zakona predviđa podsticanje saradnje između javnog i privatnog sektora u oblasti socijalnih pitanja.

[quote color=”#000000″ bgcolor=”#f4f4f4″ bcolor=”#bf2a05″]Na osnovu informacija iz Edukativnog centra Roma, na prvoj godini Ekonomskog fakulteta u Subotici ima jedna uspešna devojka koja, nije dobila stipendiju od Grada. Treba istaći da je reč o devojci koja je bila vukovac u osnovnoj i u srednjoj školi.[/quote]

Takođe, u našem društvu je prisutna i međuetnička distanca između pripadnika romske i neromske populacije. Razlog za to je međusobno nerazumevanje, a ono proističe iz nepoznavanja drugih i drugačijih od sebe. Rešavanje ovog problema trebale bi da pokrenu institucije sistema, a posebno obrazovne institucije, nacionalni saveti i na kraju same organizacije koje se bave problemima i unapređivanjem prava romske zajednice.

U Subotici je prisutna i getoizacija među svim nacionalnim zajednicama. Razlog tome je da se nacionalne zajednice bave same sobom umesto da su otvorene za rešavanje problema među kojima su pojedini problemi zajednički. Iz getoizacije proizilazi i međuetnička distanca, pa samim tim i diskriminacija. Diskriminacija romske nacionalne zajednice najčešće je prikrivena i javlja se na različite načine — u školama, zdravstvenim institucijama, prilikom zapošljavanja, prisutna je u samom odnosu društva prema drugačijima, nacionalnim, kulturnim, seksualnim, verskim i ostalim različitostima.

U Subotici je nedavno predstavljen Nacrt strategije za socijalno uključivanje Roma u Srbiji, čiji je cilj aktivno uključivanje porodica u sistem pa samim tim i u društvo. Strategija podrazumeva da bi u narednom periodu osnov za ostvarivanje novčane pomoći za Rome predstavljala potvrda koje bi izdavale škole o tome da dete pohađa osnovnu školu. Takođe, neophodna je i edukacija romskih porodica o važnosti obrazovanja dece. Obrazovanje dece je svakako preduslov da ona nakon stečenog znanja dobiju jednake šanse i postanu konkurentni na tržištu rada.

Predviđeno je i da Subotica za program stambenog zbrinjavanja romskih porodica sledeće godine obezbedi tri miliona dinara.
[quote color=”#000000″ bgcolor=”#f4f4f4″ bcolor=”#bf2a05″]

Na osnovu poslednjeg popisa stanovništa iz 2011. godine u Srbije je evidentirano 147.604 Roma, 2% od ukupnog stanovništva. U Subotici je na osnovu zvaničnih podataka evidentirano oko 3.000 pripadnika romske nacionalne zajednice.

Na osnovu Republičkog Zavoda za statistiku iz 2014. godine “Romi u Srbiji”, navedeno je da i pored smanjenja udela nepismenih u ukupnoj romskoj populaciji staroj od 10 i više godina, u poslednjem međupopisnom periodu sa 19,6% na 15,1% ukazuje da Romi i dalje ostaju znatno iznad nacionalnog proseka (2,0%).

[/quote]

 

Natalija Jakovljević (Magločistač)

grb_vojvodinaTekst “Romi u Subotici: Zapošljavanje najveći problem” nastao je u okviru projekta “Međuetnička distanca u uslovima društveno-ekonomske krize”, koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana “Centar građanskih vrednosti” i redakcija portala “Magločistač”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.