Kroz konkurs “Šta nam teško” tokom 2021. godine realizovano 135 omladinskih projekata širom Srbije

Kroz konkurs “Šta nam teško” tokom 2021. godine realizovano 135 omladinskih projekata širom Srbije

"Ženska inicijativa", izvor: mladisuzakon.rs

05.10.2021

Kategorija: Društvo

U okviru nacionalnog programa volontiranja mladih “Mladi su zakon”, koji se sprovodi pod okriljem republičkog Ministarstva omladine i sporta, već treću godinu za redom se realizuje konkurs “Šta nam teško” čiji je cilj da se mladima od 15 do 30 godina pruži finansijska i mentorska podrška u realizaciji njihovih ideja koje odgovaraju na potrebe lokalne zajednice.

Tokom ove godine, konkurs “Šta nam teško” sprovode Mladi istraživači Srbije u partnerstvu sa Pokretom gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca, CeGraD-om iz Obrenovca, TIM 42 iz Leskovca i GM Optimist iz Gornjeg Milanovca, sa zacrtanim ciljem da se do kraja 2021. podrži 135 omladinskih volonterskih inicijativa u iznosu do 42 hiljade dinara po projektu, za šta je ukupno opredeljeno 5.670.000 dinara.

Petrović: Kada se mladi pobune, mogu u velikim razmerama da utiču na lokalnu zajednicu

Mentorka ispred Pokreta gorana Vojvodine, Marija Petrović, kaže da je ovaj konkurs nastao iz potrebe da se osnaže potpuno nove neformalne grupe mladih ljudi i da im se pruži podrška za realizaciju ideja koje imaju. 

„Svi tokom odrastanja imamo potrebu da istražimo sami sebe, ali i da istražimo svet oko nas. Volontiranje je savršena prilika jer je to stvar u koju ulažeš svoju energiju, ali ti se u isto vreme i dvostruko vraća”, navodi ona.

Konkurs „Šta nam teško” upravo zato je i nastao – da bi dao priliku mladima da se oforme, steknu nove veštine, iskustvo koje se u krajnjem uvek traži pri prvom zaposlenju. Imajući u vidu ove benefite, kaže dalje Marija Petrović, ne razume zašto volontiranje nije popularnije među mladima.

Marija Petrović, izvor: privatna arhiva

Petrović, koja je i sama bila deo „Šta nam teško” akcija, ističe dalje da je izuzetno bitan angažman i aktivizam mladih u životu lokalne zajednice jer su upravo oni ti koji su pokretači promena:

„Mnoge kvalitetne ideje potiču od mladih jer oni od trenutka kada se pobune mogu da urade velike stvari, a naročito kada imaju svoju viziju za koju žele da se bore. Tada mogu da utiču u velikim razmerama na samu lokalnu zajednicu jer je grad stvar koja se tiče svake osobe koja živi unutar te zajednice”.

S druge strane, smatra ona, mladi ne dobijaju dovoljno prilika da izraze svoje mišljenje. A kako najbolje govore kroz dela, treba ih podržati i osnažiti u tome.

Tako je ove godine širom Vojvodine zahvaljujući podršci kroz projekat “Šta nam teško” sprovedeno mnoštvo različitih akcija, sve sa istim ciljem – da se stvore bolji i lagodniji uslovi za život unutar lokalne zajednice. 

„Trenutno je u Staroj Pazovi u toku oslikavanje murala u Tehničkoj školi, a oslikavanje murala će biti realizovano i u Sremskoj Kamenici. U Sremskim Karlovcima je aktuelna akcija ‘Muralizam’kroz koju se upravo završilo oslikavanje klupa, a tu je takođe održana i akcija ‘Japansko dvorište’ sa idejom da upozna mlade sa japanskom kulturom na kreativan i edukativan način. U Novom Sadu je trenutno u toku ‘Zeleni kutak’ gde grupa studenata realizuje projekat u vidu uređenja jednog dvorišta koje je u potpunosti zapušteno, ali ima veliki potencijal. Oni su ga očistili, obojili saksije i žardinjere i planiraju da posade različite sadnice. Takođe, postoje i akcije koje se tiču podizanja svesti, a primer za to je ‘Ženska inicijativa’”, navodi Marija Petrović, ističući da se radi o zaista raznovrsnim inicijativama.

“Ženska inicijativa”: Besplatni higijenski ulošci na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu kao način da se skrene pažnja na položaj žena u društvu

Među akcijama koje su sprovedene u septembru, veliku pažnju javnosti privukao je  volonterski projekat „Ženska inicijativa”, u sklopu kog su postavljeni besplatni higijenski ulošci na novosadskom Filozofskom fakultetu, sa ciljem da se ukaže na nužnost stvaranja boljih uslova za žene u društvu i prilagođavanja različitih okruženja, poput fakulteta na kojima studentkinje provode veliki deo vremena tokom svog školovanja, njihovim potrebama.

“Žensku inicijativu” su osmislile članice Studentskog parlamenta i studentkinje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Jelena Mirić, Milica Sekulić, Jovana Mrdalj, Dajana Jankov i Suzana Matić

“Ženska inicijativa”, izvor: mladisuzakon.rs

Sama ideja je, kaže Jelena Mirić ispred ove inicijative, nastala po ugledu na švedske institucije koje su uvele besplatne higijenske uloške za svoje zaposlene. U skladu s tim, sprovedena je bila i  anketa na Filozofskom fakultetu koju je za sedam dana ispunilo preko 1.500 studentkinja, što je bio znak da je vreme da se krene u dalju realizaciju samog projekta.

„Reakcije su za sada vrlo pozitivne i od strane muškog i od strane ženskog pola, što je vrlo pohvalno jer smatram da ovde više nije pitanje da li je to dobra ili loša ideja. Mislim da ne postoji prostor za loše ideje ukoliko ne degradiramo ili isključujemo nekog drugog. Ovo je i dobar podsticaj svim ostalim univerzitetima, kako u Novom Sadu, tako i u ostatku zemlje, da nastave da se bore za svoja prava, a u tom kontekstu ne mislimo samo na ženska, nego pre svega na ljudska i studentska i mladalačka i sva ona prava koja mogu da iskoriste i koja njima pripadaju”, poručuje Jelena Mirić, ističući da su se ovoj inicijativi priključili i Omladinski centar OPENS i Pokret gorana Vojvodine, koji su u svoje objekte takođe postavili kutije sa higijenskim ulošcima, a koje će moći da koriste sve korisnice njihovih prostora.

Pa ipak, radi se o jednokratnoj akciji, a da bi ova inicijativa prerasla u standardnu praksu, neophodna je pomoć svih relevantnih institucija, donatora i kompanija koje će podržati ideju i samim tim je učiniti dugoročnom.

Omladinski volonterizam u Subotici treba podsticati

Kada je reč o Subotici, ove godine, za razliku od prethodne, zainteresovanost mladih za učešće u programu nije bila velika, pa od jula u našem gradu nije realizovan ni jedan omladinski projekat u okviru konkursa.

Prošle godine je u njemu učestvovala organizacija Mini Jugoslavija, u čijem tematskom parku je uz pomoć dobijenih sredstava uređen servisno-informativni prostor za boravak biciklista, što je uključivalo obnavljanje nekoliko drvenih stolova i klupa za posetioce, osvetljavanje parka i nabavku alata za popravku omiljenog prevoznog sredstva Subotičana.

Mentorka ispred Pokreta gorana Vojvodine Marija Petrović smatra da je neophodno podstaknuti mlade Subotičanke i Subotičane da prepoznaju „Šta Nam Teško” kao prostor koji će im pružiti podršku.

Poziv za prijavu projektnih predloga u sklopu ovogodišnjeg konkursa je u septembru priveden kraju, ali će se akcije koje su dobile finansijsku i mentorsku podršku realizovati do kraja godine.

Glavni cilj programa je da i u narednim godinama nastavi da podržava omladinski volonterizam, kaže Petrović, i dodaje da se čini da je mladima vrlo malo podrške sasvim dovoljno jer oni sami po sebi imaju mnogo energije. 

„Mislim da je najviše energije potrebno u tom nekom incijalnom trenutku, kao kad uzmemo šibicu. Na nama je taj momenat kad je kresnemo, zatim se ona zapali i posle sve ide samo od sebe. Upravo zato je ta mala finansijska podrška od koristi jer, kad bolje razmislimo, možda mladima i nije bio potreban taj novac, nego im je falilo da ih neko podrži u tome i kaže im ‘Super vam je ideja, nastavite dalje’ i da ih usmeri i uputi na nove programe i institucije koje mogu da im budu od pomoći”, zaključuje ona i dodaje da je akcenat u budućnosti na daljem pružanju podrške mladima, a samim tim i mladima u Subotici. 


Tekst “Kroz konkurs ‘Šta nam teško’ tokom 2021. godine realizovano 136 omladinskih projekata širom Srbije” je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID, a sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.  

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.