ALFRED BOŠ: DOBRE ŠANSE ZA NEZAVISNOST KATALONIJE

ALFRED BOŠ: DOBRE ŠANSE ZA NEZAVISNOST KATALONIJE

Foto: Magločistač

08.10.2016

Kategorija: Društvo

“Naš pokret je u potpunosti miroljubiv, veseo i uljudan”

 

Alfred Boš

Alfred Boš

Alfred Boš (Alfred Bosch), vođa levičarskog ERC-a (Esquerra Republicana de Catalunya) u Barseloni, koji se zalaže za nezavisnost Katalonije, izjavio je za portal Autonomija da će, bez obzira na protivljenje Madrida, Katalonci nastaviti borbu za Republiku Kataloniju bez nasilja, demokratskim i mirnim putem.

Španski Ustavni sud je u avgustu ove godine suspendovao rezoluciju katalonskog parlamenta koja predviđa otcepljenje Katalonije od Španije. Tome se takođe protivi i centralna vlast u Madridu. Nakon toga, sredinom septembra Katalonci su održali nove masovne demonstracije za odvajanje ove španske pokrajine gde se u pet gradova okupilo više od pola miliona građana.

Kako vidite situaciju danas nakon toliko duge borbe za nezavisnost Katalonije?

Imamo dobru poziciju za skorije postizanje nezavisne Katalonske Republike. Kraljevina Španija i njena madridska vlada su u stanju stalne političke krize. Mi napredujemo zahvaljujući demokratskom i popularnom procesu i podrška je u porastu.

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

Zašto je nezavisnost važna i šta bi ona u političkom, ekonomskom i bilo kom drugom smislu značila i donela Kataloncima?

Prvo i pre svega, to bi nateralo Katalonce da preuzmu odgovornost za našu budućnost. Kao kada osoba postane punoletna, nova Katalonska država bi nam omogućila da donosimo sopstvene odluke, kao što to radi svaka druga nacija, i da pravimo sopstvene greške. Nismo bolji ni od jedne druge države, ali ne smemo biti ni manji od drugih. Težimo ka tome da budemo normalni.

Koji su razlozi zbog kojih vlast u Madridu to ne dozvoljava?

Vlada u Madridu bi radije da suspenduje demokratski sistem i ugrozi sopstvenu međunarodnu reputaciju nego da pristane na samoopredeljenje. Glavne španske partije su žestoko nacionalističke.

Analitičari upozoravaju na opasnost da Katalonija, bez obzira na odluku parlamenta, na kraju pribegne jednostranom proglašenju nezavisnosti…

Nezavisnost je, po definiciji, suverena odluka, i u tom smislu nikada neće proisteći iz višestrane deklaracije. Druge države ne mogu biti prisiljene da prihvate ono što samo Katalonci moraju da prihvate.

[quote color=”#000000″ bgcolor=”#ededed” bcolor=”#a32525″]

Većina stanovnika za nezavisnost 

Foto: Domenech Ferran

Foto: Domenech Ferran

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je priznata kao istorijska nacija u Katalonskom autonomnom statutu usvojenom 1979. godine u skladu sa španskim Ustavom iz 1978. godine. Katalonija ima 7,5 miliona stanovnika. U bruto domaćem proizvodu Španije učestvuje sa jednom petinom, a u izvozu ima još veći udeo.

Pokrajina Katalonija obeležava godišnjicu svog vojnog poraza i gubitka nezavisnosti 1714. godine, što se pretvara u masovne demonstracije sa zahtevom za otcepljenje od Španije.

Oko 1,8 miliona Katalonaca izjasnilo se 2014. godine za nezavisnost Katalonije na neobavezujućem glasanju održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu, koje smatraju secesionističke inicijative u Kataloniji neustavnim. Sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je više od 50 odsto Katalonaca za nezavisnost.

Analitičari ocenjuju da ukoliko katalonski lideri jednostrano proglase nezavisnost, Madrid će najverovatnije odgovoriti najoštrijim sankcijama, te će obe strane “biti na gubitku”.

[/quote]

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

Da li verujete u takav scenario i da li bi on, ukoliko bi se i dogodio, mogao da prođe bez incidenata, nemira ili nasilja?

U vazduhu se uopšte ne oseti pretnja nasiljem. Potrebno je da prisustvujete samo jednom od masovnih skupova koji se održavaju u proteklih nekoliko godina da biste shvatili da je ovaj pokret u potpunosti miroljubiv, veseo i uljudan.

Šta bi jednostrano proglašenje nezavisnosti značilo konkretno za ovu pokrajinu i u smislu eventualnih sankcija koje bi mogla da uvede španska vlast?

Nezavisnost od Kraljevine Španije ne bi trebalo da sa sobom nosi nikakve sankcije. Težićemo ka tome da budemo dobre komšije i da imamo prijateljske, ravnopravne odnose. Osveta bi štetila Španiji, isto koliko i Kataloniji.

Da li nezavisnost svakako podrazumeva i izlazak iz Evropske unije?

Ne. Posedujemo evropsko državljanstvo i niko nam to ne može oduzeti.

Lider Katalonije Karles Pudždemon izjavio je nedavno da će 2017. godine biti održan novi referedum o nezavisnosti ovog regiona. Da li smatrate da će on dovesti do željenih promena?

Već smo osvojili veliki broj glasova za nezavisnost. Ako ovaj referendum postane međunarodno obavezujući i zvanično priznat glas, biće vredan truda.

[quote color=”#000000″ bgcolor=”#ededed” bcolor=”#a32525″]

“Nikada nećemo prestati, istrajaćemo…”

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

Građani koji su u Barseloni učestvovali na poslednjem mirnom protestu za nezavisnost Katalonije rekli su za Autonomiju da su došli sa svojim porodicama i prijateljima da podrže pokret za nezavisnost ove pokrajine od Španije. Oni su kazali da će nastaviti i istrajati u borbi za nezavisnost, a ukoliko do nje ne dođe, tražiće druge solucije.

“Ovde sam jer je danas nacionalni dan Katalonije i zato što verujem da Katalonci imaju pravo da odlučuju o tome kakva njihova država treba da bude i da izgleda, nezavisna, onakva kakvu mi želimo da ona bude”, rekao je Eduard.

On je dodao da Katalonci nikada neće prestati, istrajaće i pokušati ponovo i ponovo, nebitno šta će biti. “Nastavićemo jer Španija mora na demokratski način da prihvati da ovi ljudi koji su ovde traže nezavisnost Katalonije od Španije”, kazao je Eduard.

Mar je rekla da su je roditelji vodili na demonstracije kao malu i da je sada došla sa svojim prijateljima jer smatra da se španska vlast prema njima ophodi loše. “Španska vlast nije fer prema nama, a vlada nas tretira loše. Apsolutno sam sigurna da ću istrajati za nezavisnost”, kazala je ona.

Prema rečima Alberta, građani će istrajati i narednih godina u borbi za nezavisnost jer, kako je rekao, “zaslužujemo nezavisnost i to je to”. “Ovde nema nasilja i ničeg lošeg u našim zahtevima. Španske vlasti nisu dobro organizovane i mi ne želimo da plaćamo cenu toga i ne želimo biti deo loše organizovane države”, kazao je on.

[/quote]

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

Ukoliko se ništa ne promeni ni sledeće godine, koji bi mogli da budu sledeći koraci?

Osvojili smo prošle izbore obećavajući da ćemo sprovesti skup tranzicionih zakona koji će da uđu u Katalonsku Republiku. To ćemo i da ispunimo.

Postoji li mogućnost da se protesti radikalizuju i ako da, u kom pravcu bi oni mogli da idu?

Španska vlada je radikalizovala svoj stav i možda će nastaviti da radi to. Mi ćemo reagovati kao i uvek, na jasno demokratski i miran način da bi poboljšali naše blagostanje i vladavinu.

[clear]
Piše: Natalija Jakovljević (Autonomija)
[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.