About the author

Povezani članci

3 Comments

 1. 1

  Mirko Gottesman

  Docentkinja V.A. je van svake sumnje ambiciozna i trudoljubiva, ali ovakvo neselektivno, na nejasnim kriterijima zasnovano bavljenje potpuno beznačajnim temama kao što je ugradnja ili zamena nekog prozora na sasvim neinteresantnoj kućici samo pojačava mučni utisak o arhitektonskom sitomaštvu grada i njegovoj urbanoj nedorečenosti. Ono štoje bilo iole relevantno vredno pamćenja obradio je u svojoj knjizi moj otac (Gajdos Tibor: Szabadka Képzőművészete, 1995), knjigu sam ja preveo i dok je sama knjiga uglavnom prećutana, moj prevod je jednostavno nestao iz DO „Monografija“. Neka udovica Lasla Vojnića počiva u miru zajedno sa prozorima i mnogobrojnim beznačajnostima. Jadna je ova varošica Subotica/Szabadka i kako stvari stoje, biće sve jadnija. Napori docentkinje i drugih neće promeniti ni oskudnu prošlost i sadašnjost ovog selograda, niti sprečiti njegovo dalje propadanje.

 2. 2

  Jelena

  Sjajan tekst!

 3. 3

  Džo

  Poštovana,

  Dobrodošli nazad.

  Kao što ste i sami rekli, ulica Braće Radić očekuju velike promene (kao i čitav grad) čiji cilj neće biti očuvanje istorijskog nasleđa, ili stvaranje harmonične celine već isključivo zaradu investitora.

  I sam sam bio svedok da je u Zavodu za zaštitu spomenika odobrena fasada, u starom jezgru grada, (koju sam ja trebao da projektujem, na kraju ju je projektovao investitor) .
  Ono što je mene frapiralo su reči da je fasada apsolutno u skladu sa starim jezgrom tj. da je projektovana po principima neo stila u kom je rađena. To nije tačno.

  Zelena fontana, najamna palata Geze Klajna (keramika Jovanović, uništena fasada), uskoro Braće Radića, brojne ilegalne dogradnje (npr Šandora Petefija br 18), postavljene badže, prozori, erkeri itd su samo dokaz da Zavod ne radi svoj posao već radi isljučivo u interesu pojedinačnih investitora.

  Nadam se da će Vaš povratak i kritički osvrt na stanje u gradu ih bar malo uplašiti.
  Moral, ljubav prema svom gradu, ih svakako neće.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Maglocistac.rs. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Magločistač zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2014 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team