MAĐARSKI POKRET: NAJODLUČNIJE PODRŽAVAMO ČLANOVE PLATFORME I GRADONAČELNIKA SUBOTICE

MAĐARSKI POKRET: NAJODLUČNIJE PODRŽAVAMO ČLANOVE PLATFORME I GRADONAČELNIKA SUBOTICE

Osnivačka skupština MP, foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

19.11.2015

Kategorija: Subotica

“Najoštrije odbacujemo montirani proces koji je pokrenulo Predsedništvo SVM-a protiv 9 članova odborničke grupe čiji je očigledan cilj obračun sa onima koji misle drugačije, odnosno rušenje gradonačelnika Subotice i lokalne samouprave grada”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Privremeni upravni organ Mađarskog pokreta.

Privremeni upravni organ Mađarskog pokreta prozvao je, u današnjem saopštenju za javnost, Savez vojvođanskih Mađara za opstruiranje rada gradonačelnika Jenea Maglaija “na sve moguće načine” proteklih nedelja i meseci, što je posledica jačanja težnje za obračunom sa neistomišljenicima unutar stranke.

Ovu činjenicu, smatraju u Mađarskom pokretu, potvrđuje najava disciplinskog postupka protiv 9 odbornika koji su na poslednjoj održanoj skupštini lokalnog parlamenta formirali u okviru odborničke grupe SVM-a Platformu “sa ciljem da bi se smanjili ovakvi i slični pritisci kojima je izložen gradonačelnik, ali i cela frakcija, odnosno da bi se jačao i u prvi plan stavio kriterijum stručnosti u vođenju politike”.

Privremeni upravni odbor Mađarskog pokreta, nadalje, navodi da je Tivadar Bunford, predsednik Gradskog odbora SVM-a, zahtevajući i pozivajući na odgovornost gradonačelnika za rušenje kuća u ulici Petefi Šandora, prećutao činjenicu da je 2006. kao odbornik gradske skupštine i sam glasao za urbanistički plan koji takvo “rušenje grada bez presedana” omogućava. Predsedništvo Gradskog odbora SVM-a je, potom, putem saopštenja pozvalo odborničku grupu SVM-a da do 9. novembra u 10 časova predloži za narednu sednicu skupštine grada kao tačku dnevnog reda odluku da se stave van snage urbanistički planovi vezani za uređenje istorijskog jezgra Subotice.

Ali, “članove odborničke grupe SVM-a niko nije kontaktirao, niko ih nije informisao i niko ih nije zamolio za sastavljanje predloga odluke, odnosno za raspravu o istoj. Sednica odborničke grupe je održana tek 10. novembra uveče, u 19 časova – znači dan posle roka određenog od strane Predsedništva za podnošenje predloga skupštinske odluke. Članovi odborničke grupe su na ovom sastanku saznali da je zamenik šefa poslaničke grupe Timea Horvat, ne konsultujući se ni sa članovima odborničke grupe, ni sa gradonačelnikom, kršeći sva pisana i nepisana pravila u vezi rada i discipline odborničke grupe, samovoljno, u ime odborničke grupe, ali isključivo sa svojim potpisom predala na pisarnici lokalne samouprave predlog odluke, o čijoj sadržini su na sednici odborničke grupe hteli prvo samo usmeno obavestiti članove odborničke grupe. Pisanu formu dokumenta su na snažan zahtev članova odborničke grupe, nakon odugovlačenja i raznih izgovora, podelili frakciji”.

Taj dokument, po oceni Mađarskog pokreta, ni u pravnom, ni u formalnom smislu ne ispunjava najminimalnije zahteve, štaviše, sadrži i protivzakonite odredbe. “U žestokoj raspravi, gde nisu manjkala ni lična prepucavanja je na kraju frakcija uz pomoć trezvenih i na činjenicama zasnovanih argumenata uspela ubediti predsednika Gradskog odbora da bi izglasavanje podnetog teksta, koji je u formalnom, pravnom i istorijskom smislu bio veoma problematičan, pored toga i pravno potpuno nemoguć, za SVM značilo i katastrofalno gubljenje prestiža.”

Cilj takvih poteza je, navodi se u saopštenju, da se prvo diskredituje, a potom i smeni Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, a formirana Platforma Mađarskog pokreta je neposredna posledica protivstatutarnih poteza zamenika odborničke grupe Timee Horvat, protiv koje Gradski odbor SVM-a, ali i predsednik SVM-a mora da pokrene disciplinski postupak i svih onih koji su nju posredno i neposredno instruisali: zbog drastičnog kršenja discipline odborničke grupe, samovolje, i podnošenja na diletantski način sastavljenog pravnog dokumenta kojim je ozbiljno narušen ugled i SVM-a i subotičkih Mađara, a koji pre podnošenja nije usaglašen ni sa kim.

“Najoštrije odbacujemo montirani proces koji je pokrenulo Predsedništvo SVM-a protiv 9 članova odborničke grupe čiji je očigledan cilj obračun sa onima koji misle drugačije, odnosno rušenje gradonačelnika Subotice i lokalne samouprave grada. Isto tako najoštrije odbacujemo posredno i neposredno vršenje pritiska na članove Platforme Mađarskog pokreta, kao i zastrašivanja, bez obzira da li ona stižu od osoba koje se imenom i prezimenom predstavljaju ili od osoba iz sfere anonimnosti”, zaključuje se u saopštenju koje potpisuje Privremeni upravni organ Mađarskog pokreta.

 

(Magločistač)

 

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.