ETNOFEST, FESTIVAL MUZIKE SVETA: OD 21. DO 25. JUNA NA VIŠE LOKACIJA U SUBOTICI I NA PALIĆU

ETNOFEST, FESTIVAL MUZIKE SVETA: OD 21. DO 25. JUNA NA VIŠE LOKACIJA U SUBOTICI I NA PALIĆU

Etnofest, izvor: Facebook

Objavio: Magločistač

12.06.2017

Kategorija: Subotica

Program Etnofesta, festivala muzike sveta, počinje u utorak, 21. do 25. juna na više lokacija u Subotici i na Paliću (Velika terasa Palić, Klein house). Festival ujedno obeležava i Dan muzike sveta (fr. Fête de la musique). Ulaz je besplatan.

Tokom tri koncertne večeri na festivalu nastupaju umetnici iz Srbije i zemalja u okruženju (Mađarska, Austrija, Češka). Festival svojom muzičkom ponudom spaja Bakan sa Centralnom Evropom, a posetioci će imati prilike da čuju i zvuke argentinskog tanga ili španskog flamenka.

Festival su podržali: Park Palić, Grad Subotica, Austrijski kulturni forum iz Beograda, Muzička kuća Fonó iz Budimpešte i Infostud.

U saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Subotice otvoren je i poziv za volontere koji će raditi na festivalu. Zainteresovani mogu da se prijave putem broja telefona Kancelarije za mlade 024 558 384 ili mejlom prijava@kzm.subotica.rs.

 

PROGRAM:

14. Etnofest, festival muzike sveta

 

Sreda, 21.06.2017.

Klein House društveni bar, Subotica

 

20.00 h – Izložba “world music” koncertnih fotografija

Edvard Molnar – Subotica

Pere Masramon – Barcelona

Tomas Opitz – Budimpešta

 

***

 

Izvor: etnofest.org

Petak, 23.06.2017.

Velika terasa, Palić

 

20.30 h – PAUL SCHUBERTH – TOMÁŠ NOVÁK (AT, CZ)

Paul Schuberth – harmonika

Tomáš Novák – violina

[clear]

 

Izvor: etnofest.org

21.30 h – BORBÉLY MIHÁLY „ETNOFEST QUARTET” (HU)

Borbély Mihály – duvački instrumenti

György Mihály – gitara, buzuki

Horváth Balázs – kontrabas

Gálfi Attila – bubnjevi

 

23.00 h – CUE TEW LEE, DJ (Tilos rádio, HU)

 

 

[clear]

***

 

Izvor: etnofest.org

Subota, 24.06.2017.

Velika terasa, Palić

 

20.30 h – CONTRABAJANDO DUO (RS)

David Sič – kontrabas

Miroslav Idić – harmonika

[clear]

 

Izvor: etnofest.org

21.30 h – MIŠKO PLAVI TRIO (RS)

Milivoje Petrović a.k.a Miško Plavi – harmonika

Vasil Hadžimanov – klavijature

Srđan “Johnny” Dunkić – Bubnjevi

 

23.00 h – CUE TEW LEE, DJ (Tilos rádio, HU)

 

 

[clear]

***

 

Nedelja, 25.06.2016.

Klein House društveni bar, Subotica

 

20.00 h – DUŠAN POPOVIĆ LIPOVAC & SPONA (RS)

Dušan Popović Lipovac – gitara

Sara Kutlešić – piano

David Sič – bas

Radost Galonja – vokal

Bojan Krtinić – klarinet

Katarina Radivojević – perkusije

Slavko Živković – bubnjevi

 

 

O izvođačima na 14. Etnofestu:

  

PAUL SCHUBERTH – TOMÁŠ NOVÁK (AT, CZ)

Paul Schuberth – harmonika

Tomáš Novák – violina

 

Paul Schuberth i Tomáš Novák su se prvi put upoznali 2012, iako njihova muzička saradnja počinje tek dve godine kasnije, kada i počinju svoju potragu za drugačijom interpretacijom i zvukom. Kao krajnji cilj, sebi su zacrtali savršenu mezalijansu muzičkog disbalansa, sakrivene elemente virtuoznosti, umerenu eksplozivnost, pretencioznu jednostavnost, nespretnu ozbiljnost i sofisticiranu pop muziku. Zvuči neobično? Paul, harmonikaš koji dolazi iz Gornje Austrije i Tomáš, violinista koji je rođen u Pragu, upravo to i rade – na posve neobičan i drugačiji način prilaze poližanru zvanom world music: kod njih tradicionalne slovačke narodne pesme mogu da zvuče kao crkveni slavopoji, škotske kafanske numere kao ruske ljubavne, a irske džigove – rađe i ne sviraju.

Paul Schuberth (1994), jedan je od najpoznatijih austrijskih haramonikaša. Od 2007. započinje koncertne aktivnosti, a nastupao je širom Evrope, nekim azijskim i afričkim zemljama. Studirao je klasičnu harmoniku i kompoziciju, ali je vrlo aktivan i na džez sceni, te kao slobodni improvizator. Do sada je izdao 12 albuma, a nastupa u različitim muzičkim formacijama, među kojima se ističu Akk:zent trio, harmonikaški kvartet Belafour, i dr.

Tomáš Novák (1987) je studirao violinu na bečkom kontervatorijumu, a trenutno pohađa studije džez violin i kompozicije na AntonBrukner univerzitetu u Lincu. Njegov prvi album iz 2011. pod nazivom “Tierlieder” sadrži je 10 originalnih bečkih šansona, dok poslednji “Altre storie” – duo formacija sa Paul Schuberth-om iz 2016, okrenuta je već ranije pomenutom istraživanju muzčkih različitosti. Nastupao je u mnogim evropskim gradovima.

http://www.paulschuberth.com/

https://soundcloud.com/paul-schuberth-akkordeon

 

 

BORBÉLY MIHÁLY „ETNOFEST QUARTET” (HU)

Borbély Mihály – duvački instrumenti

György Mihály – gitara, buzuki

Horváth Balázs – kontrabas

Gálfi Attila – bubnjevi

 

Mihalj Borbelj jedan je od najsvestranijih mađarskih multiinstrumentalista na polju tradicionalne, džez i savremene muzike. Dobitnik je brojnih nacionalnih priznanja za svoje stvaralaštvo, među kojima se ističu nagrada Ferenc List, kao najviše državno priznanje u oblasti muzike i nagrada Lajoš Košut koju je dobio sa sastavom Vujicsics, kao najviše državno priznanje za doprinos razvoju umetnosti. Sarađivao je sa brojnim muzičarima širom Evrope, Australije, Centralne i Severne Amerike, među kojima se svakako ističu Steve Coleman, Trilok Gurtu, Charles Lloyd, Joe Lovano, Jiri Stivin, a od balkanskih umetnika sa imenima poput Theodosiii Spasova, Ferusa Mustafova, Bobana i Marka Markovića. Na naš festival dolazi u sastavu koji će se ovde premijerno predstaviti, a koji podjednako dobro razume i interpretira mađarsku tradicionalnu muziku i balkanske ritmove.

http://mihalyborbely.hu

https://www.facebook.com/mihalyborbelymusic/

 

 

CUE TEW LEE, DJ (Tilos rádio, HU)

Cue Tew Lee / Qtewly / Kutyuli, odnosno Imre Keszthelji, već dve decenije je urednik programa tradicionane muzike na poznatom peštanskom “Zabranjenom” (Tilos) radiju. Poznat je po svom eklektičnom muzičkom izboru. Kako kaže, jedna od večeri na ovogodišnjem Etnofestu će proteći u znaku latino, afro i balkanske muzike, dok druge večeri možemo očekivati autentičnu tradicionalnu muziku karpatskog basena. Nije isključeno da ćemo čuti i nešto muzičkih fuzija tradicionalne ka džez, rok ili pank muzici.

https://www.facebook.com/TilosNepzene/

 

 

CONTRABAJANDO DUO (RS)

David Sič – kontrabas

Miroslav Idić – harmonika

 

Subotički Contrabajando čine David Sič (1989) i Miroslav Idić (1989). Izvode obrade tango klasika, a njihova interpretacija obiluje svežinom i povremenim improvizativnim sekvencama. Iako su studije završili na različitim akademijama (David, osnovne i master studije u Novom Sadu, a Miroslav osnovne u Istočnom Sarajevu), te što im je muzičko odrastanje teklo različitim putevima, Contrabajando je spojio njihove sličnosti i istakao zajednički senzibilitet ka argentinskoj muzici. Obojica su istaknuti pedagozi Muzičke škole u Subotici. David Sič je pored ovog dua, aktivan i u grupi Spona Dušana Popovića Lipovca, u Kotor Art Festival orkestru, član je Vojvođanskog simfonijskog orkestra, a sarađivao je is a umetnicima poput Lajko Felixa, Lela Nike, Andresa Mustonena i dr. Miroslav Idić pak, s druge strane, nastupa u manjim kamernim sastavima, pisao je aranžmane za pozorišnu predstavu “Nazaret” pozorišta Deže Kostolanji, ali je posvećen i stručnom usavršavanju kroz posetu brojnim seminarima. Zaista bi smo voleli da Contrabajando duo uskoro svoj rad zabeleži i na nekom nosaču zvuka.

 

MIŠKO PLAVI TRIO (RS)

Milivoje Petrović a.k.a Miško Plavi – harmonika

Vasil Hadžimanov – klavijature

Srđan “Johnny” Dunkić – bubnjevi

 

Milivoje Petrović (Miško Plavi) je multiinstrumentalista koji se pojavio na novotalasnoj rok sceni početkom osamdesetih godina kao gitarista, basista i klavijaturista, saradjujući sa bendovima Via Talas, D’Boys, Piloti, Ekatarina Velika, i dr. Poslednjih godina njegova preokupacija je harmonika, a sa ovim instrumentom je izgradio značajnu karijeru. Od 2000. godine izvodi program “Music Around the World”, sa kojim je održao preko 200 koncerata u Japanu gde je objavio i album pod nazivom “Istok ljubi zapad”.

Autor je muzike za nekoliko srpskih, francuskih i američkih filmova.

Vasil Hadžimanov je prepoznatljiv kao predvodnik VH band-a,vodećeg fjužn sastava na ovim prostorima. Školovao se na čuvenom Berklee koledžu, a tokom kratkog boravka u Njujorku sredinom devedesetih svirao je sa muzičarima kao što su Matt Garrison, Rodney Holmes, David Binney, Danny Sedownick, itd.

Srdjan Dunkić – Johnny jedan je od najtraženijih studijskih muzičara u regionu. Karijeru je počeo već kao dvanaestogodisnjak. Bivši je član VH band-a, a nastupao je i snimao sa mnogim poznatim muzičarima i grupama (Bata Kovac, K2, Zana, Dragoljub Djuričić, Fuzzbox). U svojoj bogatoj muzičkoj biografiji se može pohvaliti i nastupima sa čuvenim Cosey Powell-om na njegovoj evropskoj turneji.

 

Program koji ovaj trio izvodi u okviru 14. Etnofesta, sačinjen je od autorskih numera, ali i obrada poznatih standarda (npr. Libertango) i hitova svetskih izvođača poput Steve-ja Wondera, grupe Cream, Milana Mladenovića… Odličan zvuk i vrsni muzičari na sceni. Ne propustite!

https://www.facebook.com/miskoplavitrio/

 

 

DUŠAN POPOVIĆ LIPOVAC & SPONA (RS)

Dušan Popović Lipovac – gitara

Sara Kutlešić – piano

David Sič – bas

Radost Galonja – vokal

Bojan Krtinić – klarinet

Katarina Radivojević – perkusije

Slavko Živković – bubnjevi

 

Spona je muzički sastav koji se bavi fuzija balkanske muzike sa flamenkom, elemenete dve muzičke tradicije regiona koja dele sličnu istoriju. Od izvornih pesama Srbije, Crne Gore i Makedonije, preko sevdaha, pa sve do španskih ritmova inspirisanih rumbom, tangosom, bulerijasom… ovaj sastav karakterišu moćan zvuk, prepoznatljive melodije i harmonije koje sun am bliske. Koncert Dušana Popovića Lipovca i Spone zatvara 14. Etnofest.

https://www.facebook.com/balkanflamencofusion/

 

Više informacija dostupno je na sledećim linkovima:

www.etnofest.org

www.facebook.com/etnofestetnofest

0600 300 620

info@etnofest.org

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.