Državna revizorska institucija utvrdila nepravilnosti u poslovanju Ekonomskog fakulteta u Subotici

Državna revizorska institucija utvrdila nepravilnosti u poslovanju Ekonomskog fakulteta u Subotici

Ekonomski fakultet u Subotici, izvor: ef.uns.ac.rs

Objavio: Magločistač

05.01.2021

Kategorija: Subotica

Ekonomski fakultet u Subotici je iz budžetskih sredstava više isplatio bruto plate i socijalne doprinose za iznos od najmanje 66,1 miliona dinara – bez kriterijuma, merila i dokaza o izvršenom radu. Takođe, nije primenio propisane koeficijente za obračun i isplatu plata za pojedina radna mesta, a izvršio je i isplatu u iznosu od najmanje 1,4 miliona dinara po ugovorima o delu za obavljanje poslova iz sopstvene delatnosti.

Ovo su osnovni zaključci revizije pravilnosti poslovanja Ekonomskog fakulteta koju je sprovela Državna revizorska institucija (DRI), a vezano za utvrđivanje, obračun i isplatu primanja zaposlenih za 2019. godinu.

DRI

U Izveštaju objavljenom 23. decembra prošle godine, navodi se da je Odlukom Saveta Fakulteta od 20. septembra 2018. godine dekan Ekonomskog fakulteta Aleksandar Grubor određen za koordinaciju funkcionisanja odeljenja Fakulteta u Bujanovcu za školsku 2018/2019. godinu, a za vršenje navedenih poslova je preciziran iznos od 150.000 dinara kvartalno. Po osnovu zaključenog ugovora o delu, Grubor je na taj način prihodovao 600.000 dinara neto.

Isti obrazac primenjen je i za narednu školsku 2019/2020. Godinu, s tim da je naknada za angažovanje dekana povećana na 200.000 dinara kvartalno, odnosno, 800.000 dinara ukupno.

Prema Zakonu o radu, ugovor o delu može da se zaključi isključivo za poslove koji su van delatnosti poslodavca. Ako se zaključi za poslove iz definisane šifre delatnosti, on nije validan. 

Predmet revizije bile su i javne nabavke za 2018. i 2019. godinu, a u ovom delu DRI je ustanovila da je Ekonomski fakultet izvršio rashode u iznosu od 799 hiljada dinara suprotno propisima po osnovu ugovora o javnim nabavkama. Takođe, ova ustanova pojedina akta iz oblasti javnih nabavki nije sačinila u skladu sa propisima koji regulišu navedenu oblast, a ni izveštavanje i oglašavanje o postupcima javnih nabavki nisu u potpunosti sprovedeni u skladu sa propisima.

DRI je Ekonomskom fakultetu u Subotici dala preporuke za otklanjanje uočenih nepravilnosti u radu, a prioritetne mere ova ustanova je dužna da sprovede u roku od 90 dana i o tome dostavi Državnoj revizorskoj instituciji dokaze.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Državna revizorska institucija utvrdila nepravilnosti u poslovanju Ekonomskog fakulteta u Subotici”

Nikola says:

Zašto ne pišete da je pravi dekan Ekosnomkog u NS Vera Mirović-žena Igora Mirovića?

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.