KATINA NEDILJA: VAROŠKI JOSAG

KATINA NEDILJA: VAROŠKI JOSAG

Izvor: Slovenskenovice.si

21.11.2015

Kategorija: Politika

Analitičari varoške političke scene divane na sve žvale da su te zgrade samo tako niki povod bać Pišti da metne polgarmeštera Jenciku tamo di mu je misto – van Gracke kuće. Al ovaj mu je oma odgovorio da mu to nije nikaki problem, jel on nit je rođen u stocu prvog čovika varoši, nit će otegnit papke u stocu prvog čovika varoši. I kad dođe taj dan da mora umrit, savist će mu bit mirna jel on svoj poso obavlja pošteno i odgovorno.

Ovi dana je, dico moja, u našoj varoši sve tako nikako u znaku josaga. Jeno, pokraj Gracke kuće otvoreni tradicionalni „Dani svinja“, a glavni njim je događaj pečenje podolskog govečeta na ražnju kraj Gabrić ćuprije. Baš bili baćo i ja da vidimo na čeg to izgleda, a tamo nam kazali da su tili peć vola u centru varoši, al njim nisu dali.

E još da su vam i to dali, da se svi lipo prisitimo ’93. kad nam je taki cirkus priredio onaj alamunja Mujo Lopov, pa da taman povučemo niku paralelu med tim i ovim danima. A nismo zdravo daleko po sličnosti, jelte.

Al ajd što je josag kraj Gracke kuće. Pobunio se i uzbunio, čeljadi moja, josag i u samoj Grackoj kući! Takim da leti perje na sve strane. Ono prvo možete svatit kako oćete – u prinesenom el bukvalnom značenje. Ovo drugo – da leti perje na sve strane – baš tako kako sam vam kazala.

Nikako se ne smiriva situacija posli zadnje varoške skupštine na kojoj se bać Pištin piliež podilio na dvi strane. I to možete svatit bukvalno. Čak 9 od 16 većnika Saveza vojvođanski Madžara nastrvilo se na alov Madžarskog pokreta. Al oma njim je glavni baćo med Madžarima poručio da neće to tek tako moć proć. Ne, ne.

Ta nije stranka kokošinjac, pa da prileće ko di oće! „Razlika izmed stranke i kokošinjca je u tom što se u kokošinjcu trči besomučno i prlja besomučno, a u stranki se mora znat red. Ko nije spreman da prihvati taj red mož da iđe di se mož ponašat ko u kokošinjcu“, baš tako njim je kazo.

A sve se zakuvalo, dico moja, zbog oni zgrada familije Dulić u ulici Petefi Šandora, to sam vam već pisala. Analitičari varoške političke scene divane na sve žvale da su te zgrade samo tako niki povod bać Pišti da metne polgarmeštera Jenciku tamo di mu je misto – van Gracke kuće.

Al ovaj mu je oma odgovorio da mu to nije nikaki problem, jel on nit je rođen u stocu prvog čovika varoši, nit će otegnit papke u stocu prvog čovika varoši. I kad dođe taj dan da mora umrit, savist će mu bit mirna jel on svoj poso obavlja pošteno i odgovorno. I još je poručio bać Pišti da se divanom mož sve rišit: ne mora se oma spravljat paprikaš od friško zaklani pilića.

Bit će, ipak, da bać Pišti zdravo krče criva i da mu se zdravo zailo tog paprikaša. U cilu stvar oko Dulićevi zgrada moro je uplist i Madžarski nacionalni savit kako bi pridstava dobila na važnosti. Sad, ja ne znam kake veze centar Subatice ima s nadležnostima tog eminentnog tila, al i tamo su po tom pitanju zauzeli stav.

Ja ću vam sad probat prinet tu pripovitku. Ako možete virovat, dico moja, al ta čeljad što će jednog lipog dana tamo kupit Dulićeve stanove, to vam cigurno neće bit naši varoščani. To će bit tako niki ljudi koji tiraje dvoja, troja kola i to misto će zato postat „liglo pacova“. A zdravo je, po ričima Karolja Dudaša, člana Savita i člana Pricidništva bać Pištinog pileža, bitna i činjenica da te zgrade izmed kuća dvi važne istorijske ličnosti za Madžare – Kostolanji Dežike i Čat Geze – neće gradit Madžar, molim lipo, već kogod drugčijeg nacionalnog beljega.

Bete ga, kad moram pcovat. Ja tu zdrave logike ne vidim. Ne pripoznajem, jeto, nikaku vezu izmed „pacova“ i broja kola koja kogod tira el tog kake su nacionalnosti Dulići, sem velike želje da se taj Dudaš još većma uvuče u bać Pištinu gujcu i tako pokaže svitu svoju pravovirnost.

Oma posli moro se oglasit i siroti Tivadar Bunford. On je, znate, došo na Jencikino misto u bać Pištinom grackom toru, al ko pricidniku mu se nikako ne da da napravi reda u tom brlogu. Jeto, tek sad se sitio, pa kazo da će svi oni koji su priletili u Madžarski pokret, a većnici su u varoškoj skupštini, bit kažnjeni.

“Za ovakav teatralni čin opravdanje mož bit glad za privlačenjem pažnje javnosti, al je to ujedno i razgolićenje pravog razloga za formiranje frakcije, koji se ogleda u nameri da se naudi autoritetu SVM-a, da se naruši sposobnost stranke da zastupa i ostvaruje interese zajednice i da se SVM oslabi.” Baš tako je Tibika nažvrljo u saopštenju za javnost.

Al taj disciplinski postupak što triba da se sprovede ko priki sud, to vam je „montiran proces“, ocinili su u Madžarskom pokretu. Još su kazali i da je Jenciki zdravo teško ne samo ovi dana, već unazad nikolko miseci jel bać Pišta „opstruira“ rad polgarmeštera „na sve moguće načine“. Oće čovik pošto-poto da se obračuna sa neistomišljenicima unutar stranke, i to baš onima kojima je stručnost isprid politike.

Bete ga, kad moram opet pcovat. Ta jal vama Dinkić Mlađan piše program? Njega nam je zdravo dosta, oma da vam Kata kaže. Nemojte grišit dušu, nećete dobro proć kad dođe do tog da triba prić cenzus, jel tek u tu pripovitku više niko ne viruje.

Pedig, dico moja, Madžarski pokret je na koncu svega najavio mogućnost samostalnog izlaska na pridstojeće izbore. Al do izbora ima još puno vrimena, pa ja sad vas lipo pitam, šta vi mislite, oćel pod varoškim tornjem i prija toga bit kaki promena. I ko će svršit u loncu za paprikaš?

Ne znam zašto, al nikako mi se čini da će tu najvećma stradat ne ni ovi ni oni, već Vjekoslav Ostrogonac, varoški ministar za svašta. Uvik mora kogod bit žrtveno jare, jelte, a on je baš zgodan za tu ulogu. Ničiji čovik, pridstavlja sam sebe i jednu većnicu, koja je ko prilog od friške a lipo ukrašene salate. Još se dobrim i podgojio otkad sidi u stocu većnika za šport. I turizm. I mlade. Tušta za novu raspodilu kolača pod varoškim tornjem, jelte?

Budite pozdravljeni,

Vaša Kata

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.