IZBORI ZA MESNE ZAJEDNICE U SUBOTICI: FARSA S TUŽNOM PERSPEKTIVOM

IZBORI ZA MESNE ZAJEDNICE U SUBOTICI: FARSA S TUŽNOM PERSPEKTIVOM

Izvor: opusteno.rs

21.07.2015

Kategorija: Politika

Srbi pamte šta je Miloš Obilić rekao na jednoj večeri pre 600 godina, a zaboravljaju šta je Vučić obećao pre 60 dana, Milan Miki Aranđelović, prijatelj s facebooka

 

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

Protekli izbori za mesne zajednice, kao i svi pre njih otkako je u ovu zemlju uveden tzv. višepartijski sistem, protekli su u tradicionalno farsičnom ambijentu kom su, ko zna koji put, kumovali i sami građani, izašavši u iznenađujuće visokom broju (nešto više od 30.000, odnosno 23%) na glasanje za ovako nizak nivo vlasti.

Sama po sebi farsa je već sama činjenica da su se funkcioneri lokalne samouprave – koristeći dubokoumna iskustva svih svojih prethodnika – rastrčali uoči izbora po mesnim zajednicama ne bi li otvorili neke radove ili proverili kako postojeći idu. Kao kruna te farse poslužila je – ni kriva ni dužna – fasada zgrade Narodnog pozorišta s čijih je šest stubova zavesa skinuta s ciljem da se jučerašnja predstava po mesnim zajednicama odvija u autentičnom ambijentu nikad prekinutog kontinuiteta dominacije politike nad (opštom) kulturom. I zdravim razumom. Da farsa bude što uverljivija iz nje su – nepozivanjem na otvaranje fasade – izbačeni profesionalni glumci tako da su rizik kompletnog “umjetničkog dojma” na sebe preuzeli – a ko bi drugi? – ovdašnji takozvani političari.

Kad novinari farsiraju

384_2

Izvor: Subotičke novine

Tradicionalnu dozu humora ovoj niskobudžetnoj predstavi dali su i kolege novinari svojim obletanjem oko lokalnih drmala, utrkujući se za njihova visokoparna obećanja i skrivajući se od svoje senke da im slučajno ne bi postavili pitanje koje im se neće dopasti. S obzirom na specifičnost ove situacije, zadržimo se malo više na kolegama.
Kao najegzaktnije egzemplare profesionalnog falširanja uzmimo, na primer, “Subotičke novine” i gradski portal subotica.com. Prvi su povodom izbora za mesne zajednice 16. jula objavili intervju s predsednikom Gradskog odbora Srpske napredne stranke Bogdanom Labanom, a drugi dan kasnije s predsednikom Gradskog odbora Srpske napredne stranke Bogdanom Labanom. Naslov kod prvih je “vreme je za promene”, a kod drugih “Vreme ja za promene”. Ako tekstove do sada niste pročitali, dosta je da se odlučite za jedan od njih, jer je drugi u dlaku isti i zbog toga ovo predstavlja ne samo novinarsko čudo nego zadire i u oblast paranormalnih fenomena. Naime, ako zdravo za gotovo prihvatimo činjenicu da je prvom tekstu autor(ica) N. H. K., a drugi kao izvor navodi subotica.com, onda je u ovoj farsi najveći tragičar sam objekt ispitivanja, odnosno Bogdan Laban, jer je – ne znajući da će čak i uvodi biti isti – u dva različita slučaja morao davati iste odgovore na ista pitanja. Ipak, u ovoj zabavnoj novinarskoj igri mogu se pronaći i detalji koji suštinski razdvajaju perfidnost od neznanja, a koji su, uzgred rečeno, promakli i javnom tužiocu i svim ovdašnjim političkim strankama.

Izvor: subotica.com (print screen)

Izvor: subotica.com (print screen)

U prvom slučaju, dakle “Subotičkih novina”, intervju s Bogdanom Labanom garniran je i reklamom Srpske napredne stranke na celoj strani, a na naziv rubrike “politika” na obe strane, bez navođenja da je reč o plaćenim oglasima, može se gledati i kao na perfidno, a ipak otvoreno stavljanje ovog nedeljnika u funkciju partijskog biltena Srpske napredne stranke. U drugom slučaju, dakle subotica.com-a, reč je o klasičnom neznanju, jer su objavljivanjem intervjua 17. jula prekršili izbornu tišinu i to tako što su se, za razliku od “Subotičkih novina”, otvoreno stavili u funkciju partijskog portala Srpske napredne stranke, pri čemu su bili još i čašćeni od javnog tužioca, koji – ijuuu! – nije reagovao. A morao je (u svojstvu branilaca tužioca recimo da je možda i on član neke stranke, a možda čovek jednostavno razume grešku izazvanu u želji što objektivnijeg informisanja čitalaca).

Ko niže, taj liže

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

Kako, osim farse, imenovati činjenicu da je Srpska napredna stranka s podrškom od 11-12% aktivnog biračkog tela pobedila u 27, a Savez vojvođanskih Mađara i ispod 10% istog tela u 10 mesnih zajednica? To što je bar dve trećine od tri četvrtine neizašlih građana Subotice svesno značaja ovih izbora samo je jedna strana medalje. Druga je što su takođe svesni da bi izlaskom na biračko mesto na jučerašnjoj kanikuli pre fasovali sunčanicu nego što bi u ponudi na izbornoj akciji “pronašli nešto za sebe”. No, budimo pošteni pa recimo da spomenute dve stranke, kao glavni režiseri ove farse, upravo iz gore navedenih razloga imaju puno pravo na slavlje, ne toliko zbog beznačajne vlasti koju će obavljati u mesnim zajednicama nego zbog toga što im je ovo bio i više nego uspešni probni balon u kom se pokazalo da nemaju nikakvih razloga za brigu oko budućih gradskih, pokrajinskih i republičkih izbora. Budimo pošteni i prema rahitičnoj opoziciji i recimo da i ona ima pravo na bašibozuk glede iste problematike: nit je na ovim izborima učestvovala niti će na predstojećim nešto značajnog učiniti. Uostalom, možda su gospoda – pre svega iz Demokratske stranke, kao glavni režiseri prethodnih farsa – i u pravu: za jedno dva-tri mandata i ovaj će sistem sam sebe urušiti. Međutim, najveći problem ostaje na leđima onih bar dve trećine građana Subotice koji juče nisu izašli na glasanje: kako to doživeti? Sva sreća što nas je Krleža upoznao s Petricom i njegovom alanfordovski svevremenskom istinom: “Nigdar ni bilo da ni nekak bilo”. Što u prevodu na ovdašnji dijalekt znači: biće nikako.

Zlatko Romić

Podelite sa prijateljima:

3 Komentara na
“IZBORI ZA MESNE ZAJEDNICE U SUBOTICI: FARSA S TUŽNOM PERSPEKTIVOM”

Alvantni says:

Kolege novinari koji stojite iza ovog teksta, molim vas za trenutak pažnje. Pravo svakog autora da svoj autorski tekst objavi na kojem god želi mestu uz nadoknadu ili bez iste. Da li se slažemo? Ako je N.H.M ili taj portal subotica.com autor onda oni ako žele mogu da stave isto na N mesta a interni dogovor je ko će biti potpisan i u kojoj formi će bit prenešen. Da li se slažemo?

Šta ćemo u slučaju nedeljnika Subotičke novine koji izlazi u petak kada kako vi kažete počinje izborna tišina? Da li novine koje se štampaju u četvrtak, a izlaze u petak treba da se samocenzurišu zbog izborne tišine?

To gledajte samo kao snalažnjivost marketinškog tima gospodina čiji su intervju objavili a ne kao nečiji neprofesionalizam ili kršenje zakona koji je defakto pun sivih zona.

Složio bi se sa prethodnim komentatorom ali ću još dodati – šta da je ovaj defakto isti intervju objavljen u utorak, sredu ili četvrtak? Ne bi se čitao u petak, subotu ili nedelju?

Tole lopov says:

Drago mi je da u gradu imamo elokventnog autora sa pravom sposobnoscu kritickog razmisljanja, u svakom pogledu autenticnog.

Bojan says:

Zakonski okvir koji definiše izbornu tišinu kreiran je 2011. ali njime nije predviđena kontrola internet komunikacije, što pored fejsbuka, tvitera i drugih društvenih mreža podrazumeva i internet medije. Jedno pitanj za vas – šta da je pomenuti sajt ili bilo koji drugi taj intervju objavio 16. jula? onda ne bi bila prekršena izborna tišina? Šta je sa bilbordima, plakatima, pamfeltima?? Na kraju krajeva, ukoliko se već pozivate na izbornu tišinu, dobro se raspitajte da li ona postoji za MZ.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.