Hrvatski demokratski forum (HDF): Komunalna infrastruktura prioritetna za kvalitetniji život građana Subotice

Hrvatski demokratski forum (HDF): Komunalna infrastruktura prioritetna za kvalitetniji život građana Subotice

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

17.06.2020

Kategorija: Politika

Izborna lista “Hrvatski demokratski forum” koju je predala istoimena grupa građana, a čiji je nosilac Zvonimir Perušić, na glasačkom listiću za lokalne izbore koji će biti održani u nedelju, 21. juna, nalazi se pod rednim brojem 9.

Na listi je nominovano 23 kandidata i kandidatkinje za novi saziv subotičke skupštine koja će u naredne četiri godine donositi ključne odluke po razvoj grada, a u kom pravcu taj razvoj treba po predstavnicima Hrvatskog demokratskog foruma da ide, čitajte u nastavku.

Kako biste ocenili rad lokalne samouprave u prethodne četiri godine? Šta je Subotica dobila, a šta eventualno izgubila u tom periodu? Da li je bilo propuštenih prilika i šansi?

Prethodne četiri godine su bile godine stabilnog upravljanja gradom, bez ozbiljnijih trzavica, makar vidljivih u javnosti. Neki započeti a onda zapostavljeni projekti su ponovo nastavljeni i privode se kraju, kao na primer zgrada Narodnog pozorišta ili Zelena fontana, a neki su pokrenuti i nazire im se kraj, kao recimo Akva park na Paliću. Nakon toliko decenija otvoren je Y-krak i izmešten saobraćaj teških motornih vozila iz grada, gradi se kanalizacija na Paliću, očišćena je Kelebijska šuma. Nastavljeno je privlačenje stranih investitora i otvaranje radnih mesta tako da danas nezaposlenih u gradu praktično nema, svako ko hoće da radi ima mogućnost za to.

Naravno da uvek sve može i bolje, ali je opšti utisak da stvari ne stagniraju nego idu napred.

Iskreno mi je žao što se predstavnici hrvatske zajednice nisu priključili sistemu razvoja grada, jer smo na taj način propustili šansu da ostvarimo neke pozitivne rezultate za našu zajednicu.

Koji su ključni problemi koje Grad treba da reši kako bi kvalitet života u Subotici za sve građane i građanke bio bolji?

Svakako da se komunalna infrastruktura mora dalje razvijati, da se mora širiti vodovodna i kanalizaciona mreža i da one moraju biti dostupne svim stanovnicima, da se moraju asfaltirati sve preostale ulice, da nadležne inspekcije rigoroznije kontrolišu očuvanje kvaliteta životne sredine i generalno čistoće grada.

[lightbox thumb=”https://development.maglocistac.rs/wp-content/uploads/2020/06/HDF-Zvonimir-Perusic3-scaled.jpg”]

U kom pravcu, po Vama, Subotica treba da se razvija u budućem periodu? Da li, između ostalog, podržavate ideju da Subotica dobije status univerzitetskog grada?

Subotica treba nastaviti da se ugleda na druge zapadnoevropske i centralnoevropske gradove slične veličine i broja stanovnika, mora još više koristiti potencijale grada na granici Evropske unije i povlačiti još više novca iz prekograničnih evropskih projekata.

Što se tiče visokog obrazovanja, Subotica ima dugu tradiciju kvalitetnih fakulteta i ako postoje potreba i uslovi nemamo ništa protiv da se osnuju i novi fakulteti, a hoće li to rezultirati statusom univerzitetskog grada, manje je važno. Od statusa i dodatne administracije mnogo je važnije kvalitetno obrazovanje naših akademaca.

Da ste u naredne četiri godine u poziciji da utičete na donošenje odluka u lokalnoj samoupravi, koje investicione projekte biste odredili kao prioritetne? Navedite tri glavna.

Povećanje dostupnosti javne vodovodne i kanalizacione mreže svim stanovnicima grada i prigradskih naselja gde je to moguće, asfaltiranje svih ulica, pogotovo u naseljima Tavankut, Ljutovo, Bajmok, Đurđin, Žednik i Bikovo, i afirmativni podsticaji poljoprivrednicima i malim i srednjim preduzetnicima.

Šta biste poručili građanima i građankama: zašto baš za Vašu izbornu listu da glasaju?

Hrvatski demokratski forum je jedina hrvatska lista na ovim izborima. Smatramo da i Hrvati treba da učestvuju u procesima predlaganja i donošenja odluka bitnih za grad u celini i ovo je prilika da hrvatska zajednica posle dugih 16 godina ponovo kandiduje svoje članove direktno u sistem odlučivanja. Ako nas nema u sistemu odlučivanja, odluke o nama donose drugi.

 

 

 

(Magločistač)

 

 

 

 

[clear]

 

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Hrvatski demokratski forum (HDF): Komunalna infrastruktura prioritetna za kvalitetniji život građana Subotice”

oči boje lavande says:

Ovi što su se na slici poslagali da statiraju neodoljivo šire oko sebe miris režije:pojavili se odjedanput,bez ikakve prethodne političke aktivnosti i odmah otkrili Ameriku:prioritetna je komunalna infrastruktura.Nevjerojatno kako se tako važnog problema prije njih nitko nije sjetio.I eto ti instant Hrvata s konstruktivnim programom.Podsjećaju na isto tako izmišljene Bunjevce.Samo da otmu koji glas DSHV-u i poslužit će svrsi,a poslije natrag u ništa odakle su se i pojavili.
Ali,ne lezi vraže,nismo svi tolike budale da u ovakve statiste povjerujemo.Žalosno je samo što ima ovakvih Hrvata koji su spremni na daljinsku upravljač glumiti budale.Dosad sam mislio da takvih ima samo kod t.zv.Bunjevaca.Ludara od države.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.