NELA TONKOVIĆ: NIKAD NE SMEMO DA ODUSTANEMO OD STVARANJA BOLJEG OKRUŽENJA KROZ SVOJ RAD

NELA TONKOVIĆ: NIKAD NE SMEMO DA ODUSTANEMO OD STVARANJA BOLJEG OKRUŽENJA KROZ SVOJ RAD

Jedan od izraza zahvalnosti publike Neli Tonković za njen rad, foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

10.07.2018

Kategorija: Kultura

U pisanoj izjavi za portal “Magločistač”, a povodom imenovanja novog vršioca dužnosti direktora Savremene galerije Subotica, Nela Tonković kaže da je za nju takav razvoj događaja bio očekivan.

[divide icon=”circle” width=”medium”]

Nela Tonković, foto: Savremena galerija Subotica

U danu kada je objavljena vest da je predložen novi vršilac dužnosti direktora Savremene galerije Subotica, ne želim da lamentujem nad tom činjenicom. Uostalom, takav razvoj događaja bio je, za mene, očekivan i nezvaničnim kanalima najavljivan oko godinu dana unazad, te ga vidim kao deo sve raširenije prakse u čitavoj Srbiji.

Proteklih pet godina Savremena galerija Subotica proširivala je horizonte svog razumevanja umetnosti današnjice i ta nova saznanja predstavljala svojoj publici i sugrađanima, pozivajući ih da kritički misle i kreativno deluju. Moje profesionalno vjeruju počiva na tri stuba: doslednosti predstavljanja umetničke vizije, slobodi delovanja kustoske profesije i neophodnosti građenja institucije koja je otvorena i dostupna svim građanima. Istinski sam ponosna i zahvalna što sam rukovodila ustanovom i timom koji je, upravo poštujući ova uverenja, vratio Savremenu galeriju Subotica na scenu vizuelnih umetnosti u Srbiji, stalno proširivao krug svojih saradnika i uspostavljao nove modele komunikacije. Umetnici sa kojima smo sarađivali, svi oni kulturni radnici koji su sa nama delili svoja znanja i publika koja je sa zanimanjem učestvovala u programima Galerije doprineli su da svakog dana budemo bolji.

Nedavno mi je jedna koleginica rekla kako smo svi zajedno “umorni od nemoći”. I iako sam se povremeno i sama osećala tako, verujem da nikad ne smemo da odustanemo od stvaranja boljeg okruženja kroz svoj rad.

Napokon, u društvu u kojem smo prošle godine saznali da za rad u kulturi i nije potrebno neko posebno obrazovanje, a ovih dana svedočimo uspostavljanju diplomskog programa za di-džejeve, bilo bi dobro da shvatimo da svaka kriza donosi priliku za suočavanje sa stvarnošću i za hrabri iskorak u pravcu razbijanja modela spektakularizacije kulture i namernog „zatupljivanja” publike.

Takvim iskoracima bila sam posvećena do danas, takvim iskoracima ostajem posvećena i nadalje.

 

 

 

 

(Magločistač)

 

 

 

 

[clear]

 

 

 

 

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“NELA TONKOVIĆ: NIKAD NE SMEMO DA ODUSTANEMO OD STVARANJA BOLJEG OKRUŽENJA KROZ SVOJ RAD”

Zoran says:

Verovatno ce za direktora savremene galerije biti postavljen neki clan sns
koji je završio megatrend.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.