Milionski projekat na Paliću više od godinu dana zvrji prazan: „Čekala se upotrebna dozvola“

Milionski projekat na Paliću više od godinu dana zvrji prazan: „Čekala se upotrebna dozvola“

Mađarski kulturni centar na Paliću, foto: NJ/Magločistač

27.10.2021

Kategorija: Kultura , Subotica

Iako je Mađarski kulturni centar na Paliću sagrađen pre više od dve godine a u njemu do sada održano oko 70 manifestacija, nakon završetka prekograničnog projekta u okviru koga je sagrađen, objekat se ne upotrebljava i zvrji prazan više od godinu dana. Upotrebna dozvola za objekat dobijena je pre mesec i po dana, rekao je za Magločistač predsednik Skupštine grada Subotica i potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor.

Pastor navodi da su u međuvremenu i zbog kovida pojedine procedure bile u toku, ali „da je sve u redu, objekat će ubrzo u potpunosti biti u funkciji“.

Foto: NJ/Magločistač

Članovi likovne sekcije ABC&T i grupa građana naselja Palić održali su tokom vikenda protestni skup ispred Mađarskog kulturnog centra na Paliću zbog toga što ovaj kulturni centar nije u funkciji. Oni su ispred zatvorenog centra organizovali i izložbu slika, a u narednom periodu će prikupljati i potpise podrške građana kako bi skrenuli pažnju na ovaj problem.

Objekat je izgrađen u okviru projekta „Raznobojna saradnja” vrednog 3,7 miliona evra, koji je usmeren na unapređenje kulturnog turizma u pograničnom području. Evropska unija donirala je 80 odsto sredstava, čime su izgrađeni Mađarski kulturni centar na Paliću i Srpski kulturni centar u Morahalomu u Mađarskoj.

Deo budžeta za Grad Suboticu je bio 1,3 miliona evra, od čega je sopstveno učešće Grada iznosilo oko 170 hiljada evra.

Pastor: Sve je apsolutno u redu, nema razloga za brigu

Balint Pastor je rekao za naš medij da je sve u redu i da će objekat biti u funkciji.

„Sada su sve prepreke otklonjene i vrlo brzo će objekat u potpunosti biti u funkciji. Nema nikakvih nepravilnosti, sve je u skladu sa propisima“, kaže Pastor.

Foto: NJ/Magločistač

Prema njegovim rečima, objekat će pripadati Mađarskom kulturnom centru Palić što je određeno i ovim međunarodnim projektom.

„To kulturno-umetničko društvo će upravljati objektom koji će građani moći da ga koriste za organizovanje raznih manifestacija“, navodi Pastor.

Prethodnih nedelja i meseci „bilo je raznih pitanja i težnji da se predstavi kao da nešto tu nije u redu“, kaže Pastor i dodaje da apsolutno nema razloga za brigu.

Vodeći korisnik projekta je DKMT Dunav – Kereš – Maroš – Tisa Evroregionalna agencija iz Segedina, mađarski partner je Udruženje za javnu dobrobit za razvoj mladih i zajednice Egy-Másért u Morahalmu, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međunaregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i grad Subotica i Novi Sad.

Terteli: Objekat da se stavi u funkciju, da ima života

Karolj Terteli, subotički arhitekta u penziji i jedan od učesnika protesta ispred Mađarskog kulturnog centra, kaže za portal Magločistač da je protest održan da se skrene pažnja javnosti da ovaj centar nije iskorišćen već godinu i po dana.

„Mogao bi jedan deo tog objekta da se koristi za slikarske, vajarske, i druge kulturne manifestacije. Smatram da sam u pravu kao građanin, da ovo treba da se koristi i da se ovde organizuju razni događaji“, ocenjuje Terteli.

Foto: NJ/Magločistač

On smatra da bi Mesna zajednica “Palić” trebalo o tome da vodi računa zato što nije u redu da objekat još uvek ne radi.

„Razumem i da Mesna zajednica nema finansijske mogućnosti da tamo nekoga drži da čuva objekat. Nije reč o ni o kakvoj kritici projekta, ali bar da se nedeljno dan-dva prepusti umetnicima da koriste objekat – da ima života“, smatra Terteli.

Iako objekat trenutno ne funkcioniše, tokom 2019. i 2020. godine u Mađarskom kulturnom centru održan je niz događaja.

Nasuprot tome, Srpski kulturni centar Kolo u Morahalomu je u funkciji od 9. jula 2019. godine, kada je održano svečano otvaranje ovog objekta.

Foto: NJ/Magločistač

Tada je izgradnja kulturnih centara u Mađarskoj i u Srbiji predstavljen kao „novi most saradnje između dve države i naroda i ustanova za negovanje i jačanje kulturnih vrednosti, međunacionalne tolerancije, društvenih, obrazovnih i verskih veza“.

Tadašnja zamenica gradonačelnika Subotice Timea Horvat izjavila je za Pannon RTV, da je „Palićanima odavno bio potreban jedan dom kulture gde mogu da funkcionišu članovi kulturnih udruženja Palića i gde Palićani mogu doći i pronaći radost u raznim kulturnim programima“.

Realizacija projekta Mađarskog kulturnog centra trajala je od 1. juna 2017. do 31. decembra 2020. godine. Nakon toga je Grad Subotica podneo finansijski izveštaj Ministarstvu finansija, koji je usvojen 17. februara 2021. godine. Ministarstvo je 9. juna iste godine odobrilo i konsolidovani izveštaj, pa je time projekat i zvanično zatvoren.

Foto: NJ/Magločistač

Kada će život ponovo da se useli među zidove Mađarskog kulturnog centra na Paliću – ostaje da se vidi.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.