LJUBICA RISTOVSKI: UPRAVA I GLUMCI NARODNOG POZORIŠTA NISU BILI POZVANI NA OTKRIVANJE STUBOVA

LJUBICA RISTOVSKI: UPRAVA I GLUMCI NARODNOG POZORIŠTA NISU BILI POZVANI NA OTKRIVANJE STUBOVA

Ljubica Ristovski, izvor: print screen yueco.rs

17.07.2015

Kategorija: Kultura

„Ne, nisam bila pozvana. Ali sam juče čula da nikoga nisu zvali. To je nešto novo, jer su do sada sve takve svečanosti funkcionisale po protokolu koji je rigidno delio one sa pozivnicama i one bez njih.”

 

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

Svečanim otkrivanjem stubova krajem prošle nedelje je i zvanično završena rekonstrukcija starog dela zgrade subotičkog Narodnog pozorišta koje traje već devet godina.

Na osnovu obećanja koje je dao predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, u narednih pola godine bi trebalo da bude završeno i obnavljanje spoljašnjeg dela teatra, nakon čega bi trebala da se započne izgradnja unutrašnjeg dela.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai ocenio je tada da je centru Subotice ovim vraćen stari sjaj Pozorišta, uključujući i stubove, za koje je rekao da mnogo znače Subotičanima. Verovatno isto onoliko koliko i njemu i Savezu vojvođanskih Mađara, čiji su poslanici bili najglasniji u rušenju najstarijeg teatra u Srbiji, naravno, uz neizostavnu podršku Demokratske stranke, a uz veliko protivljenje građana Subotice.

Otkrivanje stubova je upriličeno u prisustvu lokalnih, pokrajinskih i republičkih zvaničnika i Subotičana. Jedini koji nisu prisustvovali otkrivanju šest korintskih stubova su upravo oni koji su ovom teatru zaposleni – uprava i glumci obe drame Narodnog pozorišta.

U intervjuu za “Magločistač” direktorka Pozorišta Ljubica Ristovski na pitanje kakav je njen stav o svečanom otkrivanju stubova na starom delu zgrade Narodnog pozorišta i da li imamo razloga za slavlje kada je u pitanju rekonstrukcija i dogradnja kaže:

„Mogu da razumem potrebu da se napravi svečano otvaranje stubova na našoj zgradi, jer, kao i Vi, znam koliko ti stubovi znače nekim našim sugrađanima. Nama stubovi označavaju temelje onoga što svaki dan radimo, a to je izgradnja pozorišne institucije. Ako je to mali korak ka našem useljenju, pa neka se što češće svečano otkrivaju i drugi delovi zgrade“.

Da li ste bili pozvani na ovu svečanost?

Nepozvani gosti: glumci subotičkog Narodnog pozorišta

Nepozvani gosti: glumci subotičkog Narodnog pozorišta

„Ne, nisam bila pozvana. Ali sam juče čula da nikoga nisu zvali. To je nešto novo, jer su do sada sve takve svečanosti funkcionisale po protokolu koji je rigidno delio one sa pozivnicama i one bez njih.”

Kako biste ocenili odnos lokalne samouprave, ali i Pokrajine i Republike prema Pozorištu, odnosno da li redovno ispunjavaju obaveze koje su na sebe preuzeli?

„Ako se pitanje odnosi na funkcionisanje ustanove, odgovor je: ‘da’. Pokrajina maksimalno ispunjava svoje obaveze, Republika te obaveze nema; ima ih kada na konkursu dobijemo sredstva. Sa Gradom ide malo teže, jer Grad nema dovoljno finansijskih sredstava. A pretpostavljam da je Vaše pitanje ipak usmereno na zgradu. Tu nemam svežih informacija više od dve godine, otkada je Grad preuzeo investiciju. Kad nemam odgovarajućih informacija, nije u redu da bilo šta komentarišem.”

Do sada je bilo mnogo obećanja u vezi sa rokovima završetka, koja ipak nisu ispunjena. Verujete li, poučeni ovim iskustvima, da će aktuelne vlasti (na sva tri nivoa) ispuniti svoja? 

„Ja sam osvešteni ‘ludi optimista’ i verujem do neke mere.

Drama na srpskom je na zatvaranju sezone otvoreno prozvala osnivače zbog uslova u kojima glumci već godinama rade. Da li je nakon toga bilo reakcija i da li razmišljate o tome da predstava Vladimira Grbića bude uvrštena u repertoar za sledeću sezonu”?

„Nije bilo nikakvih reakcija. Predstava za završetak sezone je napravljena sa određenom svrhom, završili smo sezonu I to je to.”

Šta očekujete u budućnosti na planu kulture u situaciji kada budžeti u ovoj oblasti nikada nisu bili niži?

„Nikada u kulturi nije bilo previše novca, sada ga je zaista jako malo. Ali, vidite po rezultatima da smo se mi zainatili da budemo u vrhu pozorišta u Republici. To nameravamo i dalje.”

Natalija Jakovljević

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

2 Komentara na
“LJUBICA RISTOVSKI: UPRAVA I GLUMCI NARODNOG POZORIŠTA NISU BILI POZVANI NA OTKRIVANJE STUBOVA”

Dragan says:

Prošla ljubav sa SVM-om s kojim je zajedno rušila staru i htela da podigne novu zgradu

pozdrav@ka.net says:

Pa čekaj, kakve veze imaju glumci i pozorište?! :/

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.