Gradska biblioteka Subotica uskoro otvara novu, modernu čitaonicu za građane

Gradska biblioteka Subotica uskoro otvara novu, modernu čitaonicu za građane

Biblioteka, nova čitaonica, foto: NJ, Magločistač

Objavio: Magločistač

21.04.2021

Kategorija: Kultura , Subotica

Direktor Gradske biblioteke Subotica Dragan Rokvić kaže za Magločistač da je uskoro u planu otvaranje nove, moderne čitaonice za građane koja se nalazi u renoviranom objektu nekadašnje likovne izložbene sale, u dvorišnom delu ove ustanove.

Rokvić navodi da je ovaj objekat koncipiran na tri nivoa.

Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke Subotica, foto: Magločistač (arhiva)

„Prvi je opšta čitaonica. Drugi, koji je bio i zahtev korisničke publike biblioteke, predviđen je za istraživače, one koji pišu doktorske disertacije, magistarske i master radove, koji su pasionirani istraživači subotičke zavičajne istorije, novinarstva, svega onoga što pripada svetu duhovnosti, kulture i informacija. Važno je da imaju jedan svoj eksplicitni prostor gde mogu na miru da se bave istraživačkim radom. Treći nivo predstavlja biblioteku 21. veka, takozvanu pametnu sobu sa modernim ekranima osetljivim na dodir“, kaže Rokvić.

On navodi da je za pravi ozbiljni iskorak potrebno urediti, sistematizovati po zakonima digitalizacije tu građu i predstaviti je javnosti.

Biblioteka, nova čitaonica, foto: NJ/Magločistač

„Procesi digitalizacije, o kojima se ovih godina tako burno i strasno raspravlja, velikom broju ljudi su i dalje nepoznati. Digitalizacija je fenomen koji ima svoje pravilnike, zakone i standarde. Sve što radimo, moramo da prilagodimo prema standardima Evropske unije“, kaže Rokvić.

Dodaje da biblioteka sada ima materijalnu bazu, ali ono što nema jesu mladi stručnjaci koji će se time baviti na jedan ozbiljan način.

Prema Rokvićevim rečima, adaptacijom postojeće stare čitaonice, biblioteka će dobiti jedan vrlo atraktivan i reprezentativan prostor.

 „On će predstavljati jedan moderan, svetski izložbeni prostor. Tako bi uz Sinagogu i Gradska biblioteka bila druga važna i značajna turistička i kulturna destinacija koja bi u svakom pogledu doprinela imidžu grada Subotice“, smatra Rokvić.

Novi objekat čitaonice je završen krajem decembra 2020. godine. Međutim, zbog čekanja na upotrebnu dozvolu, još ne postoji mogućnost da građani koriste ove sadržaje.

Projekat je vredan 600.000 evra i realizovan je uz finansijsku podršku Fondacije „Betlen Gabor“.

U toku je i obnova oštećenih atlasa koji se nalaze ispod balkona, na ulazu u zgradu Gradske biblioteke Subotica, a predviđeno je i saniranje dela fasade objekta.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.