WeBER PLATFORMA NA LOKALU: APSTRAKTAN PROJEKAT S KONKRETNIM BENEFITIMA

WeBER PLATFORMA NA LOKALU: APSTRAKTAN PROJEKAT S KONKRETNIM BENEFITIMA

Izvor: www.par-monitor.org

Objavio: Magločistač

28.02.2018

Rezultati “Lokalnog građanskog monitora” kao projekta u čijem središtu se nalazi princip javne odgovornosti, a čiji je nosilac Centar lokalne demokratije (LDA) iz Subotice, biće uključeni u izveštaj koji objedinjuje ceo region Zapadnog Balkana, jer specifičnost WeBER platforme jeste upravo povezivanje regionalnog, nacionalnog i lokalnog nivoa u kontekstu procesa reforme javne uprave.

[divide icon=”circle” width=”medium”]

Projekat „Lokalni građanski monitor“, čiji je nosilac proteklih 8 meseci bio Centar lokalne demokratije (LDA) iz Subotice, realizovan je u okviru jedne šire priče, odnosno, trogodišnjeg regionalnog projekta WeBER, čiji pun naziv glasi – „Unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva za praćenje reforme javne uprave na Zapadnom Balkanu“ (Western Balkans Enabling Project for Civil Society Monitoring of Public Administration Reform).

Koordinator celokupnog projekta od decembra 2015. godine, kada je počela njegova implementacija uz finansijsku podršku Evropske komisije i Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu, jeste Centar za evropske politike (CEP) iz Beograda, koji se najneposrednije oslanja na partnerstvo sa organizacijama iz zemalja Zapadnog Balkana u kojima se WeBER sprovodi.

 

Te partnerske organizacije su Evropski institut za javnu politiku (EPI) iz Makedonije, Institut alternativa (IA) iz Crne Gore, Institut za demokratiju i medijaciju (IDM) iz Albanije, Vanjskopolitička inicijativa (FPI) iz Bosne i Hercegovine, te Grupa za pravne i političke studije (GLPS) s Kosova, dok je na evropskom nivou partner Evropski centar za javnu politiku (EPC) iz Belgije.

 

Prema rečima Jovane Knežević, asistenta na projektu, opšti cilj WeBER-a široko je definisan kao unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva da se uopšte bave reformom javne uprave u oblasti nadzora i kontrole, ali i unapređenje kapaciteta medija da kvalitetno i argumentovano izveštavaju o tom procesu.

 

Kada se tako definisan opšti cilj operacionalizuje, dobija se skup aktivnosti koje su podeljene u četiri grupe.

 

Prva skupina aktivnosti vezana je za tzv. WeBER platformu koja ima regionalni karakter, i predstavlja zapravo jedno mesto dijaloga između predstavnika organizacija civilnog društva i vlada u regionu.

 

„WeBER platforma na regionalnom nivou okuplja 22 organizacije. Dalje, kroz 6 nacionalnih radnih grupa obuhvata još 109 organizacija. Sve ukupno, 131 organizacija se tako bavi temom reforme javne uprave u regionu pod istim krovom, što je impozantan podatak. Takođe, na sajtu WeBER-a je stalno otvoren poziv za pristupanje zainteresovanih organizacija nekoj od 6 nacionalnih radnih grupa, tako da svako ko je zainteresovan za ovu temu, može da se uključi u rad“, objašnjava Jovana Knežević.

 

Drugi skup aktivnosti je usmeren na sam monitoring procesa reforme javne uprave, što je objedinjeno pod tzv. PAR monitorom, kao jednim od ključnih proizvoda celokupnog WeBER projekta.

 

„Radi se o jednom regionalnom i 6 nacionalnih izveštaja o reformi javne uprave. Regionalni monitoring sprovodi WeBER istraživački tim na nivou svih zemalja. Prve rezultate WeBER monitoringa počeli smo da objavljujemo u decembru, a odnose se na oblast proaktivnog informisanja od strane javnih službi ka građanima“, kaže dalje Jovana Knežević.

 

Regionalni „semafor“ za praćenje učinka reforme javne uprave jeste treći skup aktivnosti na kojima počiva WeBER projekat. On predstavlja jedan onlajn alat koji služi za prikaz i vizualizaciju rezultata do kojih se dolazi na projektu, a trenutno jesu dostupni rezultati SIGMA merenja iz 2017. godine.

 

Konačno, četvrta grupa aktivnosti obuhvata uključivanje lokalnih organizacija civilnog društva u celokupan proces reforme javne uprave, što se realizuje kroz program malih grantova.

 

„Ideja programa malih grantova, čija ukupna vrednost iznosi 255 hiljada evra, jeste fokusiranje na primenu SIGMA principa dobre uprave na lokalnom nivou. Od 142 aplikacije koliko je pristiglo na nivou regiona, odabrane su 33, od kojih je u Srbiji podržano 7. Svi ti lokalni projekti se bave različitim aspektima reforme javne uprave. ’Lokalni građanski monitor’, koji je realizovao Centar lokalne demokratije (LDA) iz Subotice, bavi se tako principom javne odgovornosti. Nalazi njihovog istraživanja će svakako biti uključeni u izveštaj koji objedinjuje ceo region, jer specifičnost WeBER projekta jeste upravo povezivanje regionalnog, nacionalnog i lokalnog nivoa u kontekstu procesa reforme javne uprave“, zaključuje na kraju Jovana Knežević.

[gap]

Povezani članci:

LOKALNI GRAĐANSKI MONITOR: OTVORENI PODACI – SLEDEĆI KORAK

LOKALNI GRAĐANSKI MONITOR: KAD SE DO INFORMACIJE DOLAZI NA TEŽI NAČIN

LOKALNI GRAĐANSKI MONITOR: DVOSMERNA KOMUNIKACIJA KAO IMPERATIV U TEORIJI I NAJSLABIJA KARIKA U PRAKSI

LOKALNI GRAĐANSKI MONITOR: SAJTOVI LOKALNIH SAMOUPRAVA KASKAJU ZA DIGITALNOM AGENDOM

LOKALNI GRAĐANSKI MONITOR: PREVIŠE INFORMACIJA, A PREMALO INFORMISANOSTI

LOKALNI GRAĐANSKI MONITOR: ODGOVORNOST JAVNE VLASTI POD LUPOM

[gap]

(Magločistač)

 

[clear]

 

 Članak “WeBER platforma na lokalu: Apstraktan projekat s konkretnim benefitima“ proizveden je kao deo projekta “Lokalni građanski monitor“, koji realizuje Centar lokalne demokratije (LDA) iz Subotice u saradnji sa Centrom za evropske politike iz Beograda, a koji finansira Evropska unija i sufinansira Kraljevina Holandija u okviru WeBER projekta. Za sadržaj članka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Centar građanskih vrednosti“ i redakcija portala “Magločistač”.

TAGOVI:
Evropa

Podelite sa prijateljima:

2 Komentara na
“WeBER PLATFORMA NA LOKALU: APSTRAKTAN PROJEKAT S KONKRETNIM BENEFITIMA”

anonimni says:

Znam jasno mi je da jedino i iskljucivo samo kod braca rusa ima demokratija, sloboda i nezavisnost oni su tvorci demokracije i tako dalje mogao bi da napisem jos razno razne izmisljotine, Neki i ovde zele da i mi postajemo njihova kolonija U toj maglovitoj slobodi. Svidja — dopada nekima ili ne ali Maglocistac uvek trudi da zauzima po mogucstvu naj realniji stav u interesu stanovnika, demokracije i ljudske slobode, — slobode i misli svoji citaoca.

Anonymous says:

EU nije demokratska, ona je kolonija. U kolonijama nema sloboda i nezavisnosti. Magločistač stvara maglu.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.